Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Bližamo se zgodovinskemu pohodu zlata

Tega ne boste izvedeli preko branja Wall Street Journal-a, Bloomberg-a, ali drugih priljubljenih virov… ampak letos so cene zlata zrasle približno 16 odstotkov, zaradi česar je rumena kovina skoraj na vrhu investicijskih sredstev za leto 2016.

 blizamo-se-zgodovinskemu-pohodu-zlata

Pričakujemo, da bo zlato v prihodnjih mesecih in letih še naprej eno izmed najboljših, če ne najboljše investicijsko sredstvo. V bistvu bi v tem času prihodnje leto, cene zlata lahko celo presegla svojo rekordno vrednost 1.924 $ za unčo iz septembra 2011. In tako nenavadno, kot se sliši, bi se cena zlata do konca tega desetletja lahko podvojila ali celo potrojila glede na svojo najvišjo zgodovinsko vrednost.

Kateri so ključni dejavniki, ki lahko prispevajo k prihajajočem, zgodovinsko gledanem, vrhu zlata?

Verjeli ali ne, nedavna razkritja v aferi "Panama Papers" je verjetno tisto, ki bo zlatu dalo presenetljivo kratkoročno spodbudo, saj bo svet bogatih in najmočnejših iskal varnost in anonimnost, ki ga lahko zagotovi le zlato. Če ne morete več zaupati svojemu zasebnemu bankirju, komu ali čemu lahko potem zaupate? Odgovor je seveda zlatu!

Povpraševanje po varnem zatočišču je prispevalo dobičkom v zlatu za prvo četrtletje in bo v prihodnjih letih še naprej podpiralo naraščajoče cene. Globalna gospodarska in geopolitična tveganja se na kratki rok prav gotovo ne bodo zmanjševala, in mnogi bi rekli, da se bodo tveganja celo še povečala. Poleg vseh dejavnikov, ki podpirajo ceno zlata, zgodovina kaže, da je nakup iz naslova varnega zatočišča najmočnejši vpliv na ceno kovine.

Sekularna stagnacija, razširjeno večletno obdobje razočaranja nad svetovno gospodarsko rastjo, bo sprožilo pritisk na Fed, Evropsko centralno banko, Ljudsko banko Kitajske in druge pomembne centralne banke za opravljanje stimulativne monetarne politike značilno nižjih obrestnih mer, ki bodo v prihodnje skupaj verjetno zanetile rast cen življenjskih potrebščin, inflacije in povpraševanja po zlatu.

Poleg tega pa demografski podatki za rast prebivalstva na Kitajskem, v Indiji in drugih zlatu prijaznim državam, pomeni, da se bo več milijonov ljudi pridružilo kupcem nakita in vlagateljem, kar bo v naslednjih nekaj letih prineslo dolgoročno povečanje potreb po tej kovini.

Tukaj je ključna točka, ki je drugje ne boste slišali: krčenje dobave prosto razpoložljivega zlata pomeni, da bo na trgu na voljo manj kovine… in tisti, ki bodo želeli kopičiti kovino, bodo morali plačati več, veliko več za vsako unčo.

Prosto dostopna oskrba ne vključuje le tekočih izkopov rudnikov in kovine pridobljene iz starih ostankov nakita, ampak, kar je najpomembneje, neto ponovno prodajo plemenitih kovin s strani trenutnih lastnikov.

V zadnjih letih so zahodni vlagatelji in institucionalni špekulanti, z malo trajne zavezanosti zlatu, rumeno kovino prodajali kupcem na vzhodu - večinoma kitajskim in indijskim kupcem (vključno z nekaterimi centralnimi bankami), ki bodo novo pridobljeno zlato verjetno posedovali še desetletja ali celo stoletja.

Poleg tega so premožni mali vlagatelji v ZDA, Evropi in drugod tudi veliki kupci plemenitih kovin… in, kar je pomembno si delijo dolgotrajno afiniteto do rumene kovine.

Ključni del te dolgoročne napovedi je ugotovitev, da se velike količine zlata selijo s strani zahodnih vlagateljev (hedge skladi, institucionalni špekulanti, banke plemenitih kovin, itd), ki nimajo trajne zvestobe do rumene kovine… na Kitajsko, v Indijo, nekatere centralne banke in v roke premožnih malih vlagateljev po vsem svetu, izmed katerih večina nikoli ne bo ponovno prodala kovine nazaj na trg, razen seveda po ekstremno visokih cenah.

Vir: insajder