Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Bodo delnice rudarjev ponovile ogromen polet iz 70ih, tokrat iz še višjega zaletišča?

Glede na ceno zlata, so delnice rudarjev zlata trenutno v boljšem položaju kot na začetku bikovskega trga leta 2001. Na dnu bikovskega trga zlata leta 2001 je bilo razmerje XAU/zlato okoli 0,2 v primerjavi z 0,05 danes. Z drugimi besedami, delnice rudarjev zlata so zdaj cenejše, kot so bile leta 2001. V bistvu so cenejše kot kdajkoli v zadnjih 78 let ali več v razmerju z ceno fizičnega zlata.

Če ste prepričani v nadaljevanje bikovskega trga zlata in delnice rudarjev smatrate kot najboljše sredstvo bikovskega trga, potem je verjetno zdaj idealen čas, da vstopite na vlak.

Glede na zadnjih 100 let bi rekli, da imamo približno 50% možnosti, da se bodo delnice rudarjev zlata odrezale bolje od zlata. Zakaj? V obdobju velike depresije so rudarji prekosili zlato, medtem ko je v 70-ih, v bikovskem trgu zlata, zlato dejansko prehitelo delnice rudarjev (v povprečju).

Vendar pa verjamemo, da bi rudarji lahko do konca bikovskega trga dejansko prekosili zlato (kot v času velike depresije), ampak to je tema za kdaj drugič.

Danes bi radi pokazali, kako je struktura trenutnega trga delnic rudarjev zlata (od približno leta 2001) zelo podobna bikovskemu trgu iz 70-ih.

Spodaj je fraktalna analiza primerjave (s pomočjo Barron’s Gold Mining indeksa - BGMI) trenutnega trga delnic rudarjev zlata s tistim iz 70-ih:

 bodo-delnice-rudarjev-zlata-ponovile-vzpon-iz-70h

Na grafikonu sta označena dva vzorca od 1 do 4. Oba sta se začela po večjem vrhu v razmerju Dow/zlato. Oba sta se začela v točki 1, kjer je cena zlata začela naraščati (leta 1971 in 2001). Točka 2 na obeh vzorcih predstavlja prvi večji vrhunec indeksa BGMI, ki v grobem sovpada z ustreznim vmesnim vrhom zlata (1974 in 2011).

Točka 3 predstavlja dno po prvem vmesnem vrhu indeksa BGMI, od koder je cena šla do končnega vrha v točki 4 (ki je prišel kmalu po vrhu cene zlata leta 1980). Prav tako je zanimivo, da je Dow dejansko dosegel pomemben vrh blizu točke 3, leta 1976, za katerega se zdi, da je podoben vrhu Dow-a iz maja 2015 (ki je seveda blizu trenutni točki 3).

Prav zato se zdi, da smo trenutno skoraj za točko 3 in tik pred masivnim vzponom delnic rudarjev zlata. Če bo še naprej sledilo strukturi iz 70-ih let, potem lahko pričakujemo vrh delnic rudarjev zlata po vrhu cene fizičneg zlata.

Vir: insajder