Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Cilj cene zlata je 3000 $ in srebra 75 $ za unčo

Plemenite kovine so dosegle svoje najboljše četrtletje v skoraj 30 letih in rudarske delnice skokovito naraščajo. Tisti, ki so bili pripravljeni za nakup, ko so vsi drugi prodajali, so v letu 2016 lepo nagrajeni. Vendar pa menimo, da so se dobički šele začeli.

Po tako velikem koraku na začetku leta, so mnogi pričakovali oster padec za zlato in srebro. To bi imelo smisel, še posebej glede na rekordne kratke pozicije, ki jih imajo trgovci. Poleg tega, nič ne gre naravnost, niti globoko razprodano sredstvo, ki se prebuja iz 4-letnega popravka. To je skoraj vedno vožnja z vlakom smrti.

In vendar, zlato in srebro nočeta vrniti svojih preteklih dobičkov.

Letos so se zgodili trije manjši padci. Prvi v začetku februaja, ko je zlato padlo od 1.250 $ do 1.200 $. Toda 4% padec je trajal manj kot en teden in zlato je nadaljevalo rast  na novo rekordno vrednost 1272 $ do 10. marca. Sledila sta še dva manjša padca ampak danes, zlato znova potiska višje.

Zdi se, da trenutno noben večji zagon v negativno ne zdrži. Večina šibkih rok je že zapustilo trg in ostajajo predvsem močni igralci.

Kje so vsi prodajalci?

Mi že vemo, da centralne banke ne prodajajo, saj še naprej kopičijo zlato z rekordno hitrostjo (zlasti na vzhodu). Vemo tudi, da vlagatelji ne prodajajo, saj se je investicijsko povpraševanje močno povečalo (zlasti za srebro). Hedge skladi prav tako vlagajo v plemenite kovine, lovijo signale, da je dno že bilo doseženo.

Tudi Deutsche Bank ne manipulira več s kratkimi terminskimi pogodbami plemenitih kovin, saj so jih  ujeli pri manipulaciji cene. Manipulacije bank cen zlata in srebra so v središču pozornosti, tožbe in govorice, da bo Deutsche Bank prijavila svoje sodelavce pri drugih bankah, morda (samo morda) pomeni oblikovanje cen, kot je predvideno na prostih trgih.

Če se manipulacija cen preko COMEX nadaljuje, bo zanimivo videti, koliko se cene razlikujejo v primerjavi z novimi cenami na Shanghai Gold Exchange. Priložnosti arbitraže lahko povzročijo veliko škode in COMEX se bo morda moral zateči k le-denarnim poravnavam ali bankrotu.

Neodločni vlagatelji so previdni, preden skočijo nazaj v vodo. Mnogi od njih so letos popolnoma zgrešili rast zgodovinskih razsežnosti. Voda je topla, vendar čakajo na velik popravek in nižje cene. Ampak problem je, da se velik popravek zaenkrat še ni uresničil. To ne pomeni, da se večji popravek ne more zgoditi, vendar pa si poglejmo potencial rasti in tveganja iz sedanjih ravni.

Cilji 3000 $ za zlato in 75 $ za srebro

Če je zlato res doseglo dno pri okoli 1050 $, se je trend trga bika šele začel. Rast, ki je sledila ustvarjenim donosom iz nizke vrednosti v letu  2001 je bila približno 295% za zlato. To pomeni približno 4X; od 255 $ v marcu leta 2001 na več kot 1.000 $ v marcu 2008!

 cilj-cene-zlata-je-3000-in-srebra-75-za-unco

Rast, ki je sledila finančni krizi leta 2008 je ustvarila donose v višini 132% za zlato v manj kot treh letih. Cena zlata se je več kot podvojila od nizke vrednosti 681 $ v oktobru 2008 na visoko pri okoli 1577 $ v aprilu leta 2011.

 cilj-cene-zlata-je-3000-in-srebra-75-za-unco-2

Torej, medtem ko je bil 20% korak višje proti 1.300 $ razburljiv, bi moralo zlato še vedno zrasti do nekje okoli 3000 $ za unčo (dno pri 1,050 $ x 3), da bi se ujemalo z dobički, ki jih je zlato doživelo po preteklih nizkih vrednostih.

Srebro se drži okoli ravni 17 $, kar je 23% rast v letu 2016. Rast, ki je sledila dnu leta 2001 je bila približno 433% za srebro. To pomeni 5,3-krat; od 4 $ v marcu leta 2001 na več kot 21 $ v marcu 2008!

 cilj-cene-zlata-je-3000-in-srebra-75-za-unco-3

Rast, ki je sledila finančni krizi leta 2008 je ustvarila donose okoli 500% za srebro v manj kot treh letih! Cena srebra se je povečala za 6x z nizke vrednosti 8,40 $ v oktobru leta 2008 na najvišjo vrednost skoraj 50 $ v aprilu leta 2011. Ali lahko vidimo še eno vožnjo takšnih razsežnosti v prihodnjih letih?

 cilj-cene-zlata-je-3000-in-srebra-75-za-unco-4

Če ste mislili, da je ciljna cena zlata pri 3,000 $ razburljiva, upoštevajte naslednje. Če je trenutni bikovski korak v srebru podoben prejšnjim rastem bi se moralo srebro povzpeti do 75 $ za unčo (13,60 $ dno x 5,5).

Seveda, ni nobenih zagotovil, da se bo sedanji bikovski prehod iz večletnih nizkih vrednosti ujemal s tistimi iz preteklosti. Vendar pa pomaga dodati nekaj konteksta okoli sedanje poti in potencial v prihodnosti.

Vlagatelji, ki se brcajo, ker še niso kupovali, niso zamudili vlaka. Smo šele v zgodnjih fazah te igre. Vlagatelji bi morda morali začeti vlagati sedaj, da okusijo stanje. Nato lahko dodajo nakupe v naslednjih nekaj mesecih in znižajo povprečni strošek, če se cene ne spustijo.

Ocenjujem, da ima zlato potencial za rast okoli 120% od sedanjih ravni in tveganje izgube samo okoli 30%. Potencial rasti srebra je okrog 440%, pri tveganju izgube v višini 40%. "Risk/reward" je zelo ugoden!

Lastništvo kakovostnih delnic rudarjev poveča vaš vzvod ter morebitne donose. Do zdaj v letu 2016, delnice rudarjev ponujajo rasti pri približno 4X dobičkov v primerjavi z osnovnimi kovinami. Veliko delnic  v rudarstvu, ki jih spremljamo, so zrasle za 100% do 200%, samo v letu 2016! Seveda je zelo pomembno, da naredite domačo nalogo in izberete le najboljše rudarske družbe z vodstvom, ki mu lahko zaupate.

Vir: insajder