Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Dnevi zlatega vzpona se začenjajo, ko se dolarju končujejo


Od leta 2011 so bili investitorji v plemenite kovine priča neprizanesljivemu testu njihovega potrpljenja. Šest let kasneje je srebro padlo za 66%, od najvišje vrednosti 50$ za unčo, in zlato za 35%, torej od najvišje vrednosti 1920$ za unčo. Ne smemo pozabiti, da so te kovine vstopile v stoletje pri vrednosti 280$ za zlato in 5$ za srebro. A to vsekakor ni tolažba za investitorje, ki so se vključili v času najvišjih vrednosti. Najboljše obdobje za investiranje je bilo v času nepriljubljenosti in podcenjenosti kovin, kot sta srebro in zlato v začetku leta 2000. Le malo investitorjev se zaveda, da je trenutno stanje cen zlata in srebra, upoštevajoč inflacijo, podobno stanju med leti 2000 in 2002. Posledično sta zlato pri 1265$ in srebro pri 17$ popolna naložba, ki na tem nivoju najverjetneje ne bosta ostala dolgo.

ZAKAJ PREMOŽENJSKI TRG CVETI, MEDTEM KO ZLATO STAGNIRA
Tiskanje denarja in ustvarjanje kredita dela čudeže na premoženjskem trgu. Od leta 2009 so se delnice v ZDA potrojile; prav tako so se izrazito povečala premoženjska sredstva kot so nepremičnine. Globalni dolg se je od leta 2006 povečal za 75% ali 100 bilijonov dolarjev, medtem ko so se kratkoročne in dolgoročne tarife v zahodnem svetu zmanjšale iz 5-6% na vrednost med negativnim odstotkom in dvema odstotkoma. To je spodbudilo delnice in nepremičnine, vendar je do zdaj imelo omejen vpliv na zlato in srebro.
Kriza med letoma 2006 in 2009 se je začela kot posledica hipotekarnih posojil. Od takrat so nastajali v velikih delih sveta nepremičninski baloni; države kot so Kanada, Avstralija, Velika Britanija, Skandinavija, Hong Kong in Kitajska, imajo nepremičninske trge, ki se bodo v naslednjih letih najverjetneje porušili, skupaj z ZDA, ki je še vedno v balonu.
Glede na to, da so od leta 2009 dalje vsi premoženjski trgi močno rasli, zakaj nista tudi zlato in srebro? Da bi lahko odgovorili na to vprašanje, moramo pogledati precej širše. Od začetka tega stoletja je zlato prekosilo večino premoženjskih kategorij. Dow na primer se je v primerjavi z zlatom od leta 2000 znižal za 61%. Posledično je bilo zlato zelo pomembna investicija, kakor tudi ultimativni hranitelj premoženja v letih po letu 2000.

BITCOIN LAHKO NADALJUJE IZJEMNO RAST V ŠPEKULACIJI
Od leta 2009 dalje zlato ni odražalo masovnega tiskanja denarja in ustvarjanja kreditov. Večina investitorjev primerja zlato z Bitcoinom. Leta 2011 je Bitcoin znašal 3$, medtem ko danes 2700$; resnično ogromna rast. Že pred časom sem opozoril, da bi lahko bil Bitcoin odlična investicija in to se je tudi zgodilo. Toda Bitcoin nima prav nič z ohranjevanjem vrednosti; enako kot papirnati denar, saj ga ne podpira nič stvarnega. Kripto valute so prav tako odvisne od elektronskega sveta in interneta. Čeprav bi Bitcoin lahko nadaljeval svoj rastoči trend, ne bo mogel nikoli nadomestiti pravega denarja, ki je preživel 5000 let. Bitcoin je ena izmed mnogih kripto valut. Nenehno ustvarjajo nove in tako ustvarjajo trend podoben tiskanju denarja, torej brez podlage oz. menjave sredstev. Velika »prednost« Bitcoina pa je v tem, da ga ne morejo nadzorovati vlade, torej se z njim ne da manipulirati. Če bodo v prihodnosti kripto valute postale preveč uspešne, se to seveda lahko spremeni.

VLADE KONTROLIRAJO VSTAJO ZLATA
Trenutno je Bitcoin investicija, na katero vlada ne more vplivati, niti z njo manipulirati. Investitorji obožujejo nekaj, česar vlada ne more kontrolirati. Na žalost pa ne moremo reči enako tudi za zlato in srebro. Vlade in centralne banke so po tihem priznale, da jim ni všeč hitra rast zlata in srebra, zato bodo to rast regulirale. Razlog zakaj vlade ne marajo zlata tiči v tem, da kaže na njihovo slabo ravnanje z ekonomijo. Investitorji seveda vedo, da cena zlata ne raste, ampak se vrednost papirnatega denarja zmanjšuje, proporcionalno s tiskanjem. Od leta 1913 dalje, ko je bil ustanovljen FED, so vse valute (primerjalno z zlatom) izgubile od 97-99% svoje vrednosti. Enako se je velikokrat ponavljalo skozi zgodovino, na primer kolaps Rimskega imperija. Vsebnost srebra v kovancu Dinariju se je spustila iz 100% na 0% med leti 180 – 280 pr.n.št.

VREDNOST PAPIRNATEGA ZLATA JE ZASKRBLJUJOČA
Vlade in centralne banke imajo trenutno zelo efektivno taktiko manipuliranja cene zlata. To je glavni razlog, zakaj cena zlata še ni zrasla tako kot cena Bitcoina. V bližnji prihodnosti se bo to spremenilo. Če pogledamo na trg papirnatega zlata so številke neverjetne. V letu 2016, je bilo z samo štirimi trgovanji Comexa iz New Yorka na trgu prodanih za 10 trilijonov dolarjev papirnatega zlata. 10 trilijonov predstavlja več kot vse, kadarkoli izkopano zlato na svetu, ki znaša 7 trilijonov. Toda količina papirnatega zlata, s katerim so trgovali na borzi s terminskimi pogodbami je, v primerjavi z LBMA bankami iz Londona, neprimerljivo majhna. Podatek za leto 2016 je v Londonu 64 trilijonov, od tega manj kot 1% v fizični obliki. Če seštejemo LBMA in borzo trgovanja s terminskimi pogodbami, pridemo na neverjetnih 74 trilijonov letno. Torej, svet trguje z več papirnatega zlata kot je celoten svetovni BDP, ki znaša 70 trilijonov.Papirnatega zlata, s katerim so trgovali v letu 2016 je bilo tako 600x več kot izkopanega. Še bolj neverjetno pa je to, da so trgovali v tem obdobju s papirnatim zlatom 10x več kot je količina kadarkoli v zgodovini izkopanega zlata.


S takšno enormno količino trgovanega papirnatega zlata je jasno, da ima trg zlata danes zelo malo s trgovanjem s fizičnim zlatom. V letu 2016 je bila letna količina fizičnega zlata na svetu 3000 ton ali 120 bilijonov. To je samo 0.16% od vsega zlata, s katerim so trgovali. Torej ima realna cena zlata zelo malo s tem trgom, ker je cena le tega definirana s papirnatim zlatom, ki pa je 600kratnik letne produkcije fizičnega zlata. Dokler bo ta slab papirnati trg zlata z razliko 600 proti 1 obstajal, bo s takšnim vzvodom s ceno zlata zelo lahko manipulirati.

ZDA ZATIRA CENO ZLATA, DA PREKRIVA NAJVEČJO PONZIJEVO SHEMO NA SVETU
Brez manipulacije zlata, bi bila današnja cena zlata višja za mnogokratnik. Eksponentna rast svetovne zadolžitve ne kaže stabilizacije. Od leta 2006 je 6 največjih bank dodatno natiskalo 13 trilijonov. V tem enakem obdobju je dolg sveta narasel za 70% oz. 100 trilijonov. Vlade zatirajo ceno zlata, da bi prekrile svojo goljufivo in manipulativno upravljanje ekonomije. ZDA skupaj z tiskanjem denarja, da bi prekrila dolg vrši kronične primanjkljaje že več kot 55 let in to je škandalozna in največja ponzijeva shema kadarkoli ustvarjena v zgodovini človeštva. Z rekordnimi posojili, bi v svobodnem gospodarstvu bile obrestne mere vsaj 10-15%. Namesto tega pa imamo kratkoročne obrestne mere iz katerih investitorji dobijo zanemarljive prihodke. Efekt katastrofalne vladne politike je ropanje povprečnih državljanov spodobnih obresti in njihovega denarja. Banke in bogataši si lahko izposojajo denar za praktično nične obresti in uporabljajo vzvode za velike doprinose v napihnjenih trgih.

TRENUTNA CENA ZLATA NIMA NIKAKRŠNE VEZE S PRAVO VREDNOSTJO ZLATA
Investitorji, ki posedujejo fizično zlato razumejo pomembnost ohranjanja premoženja. Večina nas ve, da trenutna cena zlata in srebra nima nič skupnega s pravo vrednostjo teh kovin. Pravo ceno bomo videli v prihodnjih letih, ko se bo manipulacija s papirjem končala in bodo lastniki papirnatega zlata zahtevali dostavo te plemenite kovine. Takrat bo nastal velik problem na trgu zlata in srebra, ker bo veliko pomanjkanje in cena bo zato drastično poskočila. Za ljudi, ki razumejo, da imajo vsi finančni baloni malo časa predno jih raznese bosta fizično zlato in srebro ultimativna rešitev, dokler se nahajajo izven finančnega sistema. Za majhno peščico, ki poseduje fizično zlato in srebro potrpežljivost ni sposobnost čakanja na to da se sistem sesuje, ampak zavarovanje, da so takrat ko se bo to zgodilo zaščiteni.

DOLAR SE OBRAČA NAVZDOL – SLAB ZNAK
Spremljam nekaj indikatorjev, ki pokažejo kdaj se bodo trgi obrnili. Iz moje perspektive je dolar eden izmed glavnih indikatorjev. Dolar, kot bankrotirana valuta nam bo povedala kdaj se bodo trgi obrnili. Leta in leta so 'strokovnjaki' napovedovali da se bo euro slabil in dolar krepil. Euro je gotovo slaba valuta, ki je popolnoma umetna in ne bi smela obstajati. Po vrhu vsega je politična in ekonomska situacija v EU v zelo slabem stanju. Valute so relativen indikator in ZDA ima še večje ekonomske težave kot EU. ZDA je tudi najbolj vodena iz strani dolga na svetu. Dolar bi že davno moral propasti, vendar so tekmeci po svetu še na slabšem in to je omogočilo dolarju da se je obdržal zaradi statusa rezervne valute. Dnevi dolarja pa so sedaj zares šteti. Izgleda, da je dolar dosegel vrh decembra 2016 in da je krenil po poti navzdol do svoje prave vrednosti ki je nič.


Ko se trg obrne je velikokrat na mestu nekakšen pokazatelj. Zanimivo opažanje je, da se valutni trgi obnašajo veliko bolj inteligentno kot delnice, obveznice ali pa plemenite kovine. Glavni razlog za to je, da se valutni trgi zaradi svoje velikosti, samo za izjemo kadar se združi več centralnih bank, zelo težko manipulira. Toda danes je zelo malo interesa za sodelovanje z Ameriko s strani Kitajske in Rusije in tudi sama Amerika si želi šibkejši dolar. Trumpova izvolitev je bila slabo sprejeta na valutnih trgih, ker se je dolar obrnil navzdol kmalu po njegovi zmagi, medtem ko so delnice nadaljevale svoj pohod navzgor.
Še en pokazatelj je politična situacija v ZDA. Na dnevnem redu namreč spremljamo senzacionalne novice iz Washingtona. Določeni krogi so odločeni, da se znebijo Trumpa. Morda se bo celo sam odločil odstopiti. Verjetnost, da bo ostal vsa štiri leta je vsak dan manjša.

RAZMERJE MED ZLATOM IN SREBROM – OGROMEN PADEC NEIZBEŽEN
Naslednji indikator, ki ga previdno spremljam je razmerje med zlatom in srebrom. To razmerje se je zmanjšalo februarja 2016 iz nad 80. To je že tretjič v zadnjih 14 letih, da vidimo takšno razmerje. Po vrhu razmerja v letu 2008 je pravi kolaps sledil v letih 2010-11 ko je razmerje strmoglavilo skozi devet mesečno periodo in je srebro skočilo it 17$ za unčo na 50$ za unčo. Trenutno zadeva izgleda zelo podobno kot je leta 2010 tik pred padcem razmerja. Ko se to zgodi je to znak zelo šibkega dolarja in močnega zlata in srebra.

VELIKI PREMIKI NA TRGIH KASNEJE LETA 2017
Obstaja zelo velika verjetnost, da bomo videli veliko premikov na trgih morda še pred koncem poletja. Kmalu bomo videli kolaps delniških trgov po vsem svetu skupaj s padajočim dolarjem. Obveznice bodo prav tako padale, kljub naprezanju centralnih bank, da obdržijo nizke obrestne mere.
Glavna koristnika prihajajoče krize bosta seveda fizično zlato in srebro. Centralne banke bodo izgubile prednosti manipuliranja teh trgov in videli bomo pravo vrednost zlata in srebra. Verjetno je da bodo to večkratniki trenutnih cen. Še vedno je čas, da se zaščitimo, moramo pa se zavedati, da ga je vedno manj.