Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Dnevni indikator trgovanja zrcali vrhove iz 2000 in 2007

Kazalnik, ki temelji na prvi v primerjavi z zadnjo uro trgovanja, je doživel premik podoben tistemu pri predhodnih 2 cikličnih vrhovih.

O indikatorju SMI (Smart Money Indicator) smo že večkrat pisali v zadnjih letih, vključno marca lani. Objava se ponavlja, saj se uporabljajo podobne besede, le da je sporočilo enako. Edina razlika je, da je naše zaupanje v razlago sedanjega vedenja precej višje, saj temelji na dokazih.

Teorija pravi, da trgovanje na začetku dneva kaže na nestrpen in čustveno "neumen denar", ki se odziva na razvoj dogodkov iz predhodnega dne. Nasprotno pa trgovanje v zadnji uri dneva predstavlja bolj premišljene in preračunljive vlagatelje pametnega denarja. Medtem ko gotovo ni načina dokazati (ali ovreči) to tezo, pa merila zgodnjih in poznih dnevnih tokov trgovanja, lahko izzovejo nekaj zanimivih stališč, ki so vključena v sedanje okoliščine.

Eden od raziskovalcev, ki sledi tem podatkom je Jason Goepfert iz Sentimentrader.com. Goepfert beleži dnevne spremembe S&P 500 po prve pol ure trgovanja, in dodaja spremembe, ki se pojavijo v zadnji uri trgovanja. Nato sledi kumulativnim dnevnim odčitkom, kar imenuje "Smart Money Indicator" (SMI). SMI trenutno kaže na nekaj zanimivih vedenj. Po splošnem nižjem trgovanju od dna marca 2009, še zlasti v času neusmiljenega shoda leta 2012, se je SMI začel gibati navzgor. Treba je omeniti, da smo isto obnašanje videli v bližini cikličnih vrhov v letih 2000 in 2007.

 dnevni-indikator-trgovanja-zrcali-vrhove

Morda ste pomislili "ali ne bi smel trend kazalnika pametnega denarja iti navzgor v času bikovskega trga in navzdol v medvedjem trgu?" Glavni krivec tukaj je učinek vrzeli odpiranja. Ker so dnevne spremembe po prve pol ure izvzete iz kazalnika SMI, bi vrzeli do začetka dne (razen če se popolnoma odvijejo do konca prve pol ure) negativno vplivale na SMI. In velike razlike navzgor in / ali veliko od njih, bi prispevale k upadanju kazalnika SMI pa čeprav bi trgi rasli. Nasprotno pa bi trdovratne razlike navzdol prispevale k naraščanju SMI.

Ne glede na rezultat v zvezi z mehaniko SMI pa pogled na grafikon kaže, da je njegovo ravnanje v zadnjih 18 letih precej preprosto. Glavni prevoji so se pojavili v bližini pomembnih vrhov in dna S&P 500. Nizke vrednosti kazalnika SMI so prišle konec leta 2000 in konec leta 2007, prav takrat ko so delniški trgi vstopili v ciklični medvedji trend. Potencialno podobno dno se je morda pojavilo avgusta lani.

Nobenega zagotovila ni, da bo premik v razvoju SMI šel še naprej višje. Dejansko smo o možnem preobratu razpravljali že julija 2014 in marca lani, ki pa se ni uresničil. Nedavni preobrat pa je veliko bolj dramatičen in prepričljiv, saj SMI beleži jasno višje vrhove v zadnjih 20 mesecih. Če bo ta korak v kazalniku SMI sledil poteku svojih predhodnikov v letih 2000 in 2007, bi to lahko kazalo na dolgoročni premik - nižje - v vedenju trgovanja trga.