Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Dvigi zlata na Šanghajski borzi zlata (SGE) na novih rekordnih vrednostih

Teden, ki se je končal 6. novembra je beležil dvige zlata iz SGE v višini 44,97 ton. To je pomenilo celoletne dvige  zlata v višini 2.210 ton. Umiki zlata iz SGE v letošnjem letu znašajo 29% več kot lani in za 20% več kot leta 2013, ki je bilo do sedaj rekordno leto za dvige fizičnega zlata:

dvigi-zlata-na-sanghajski-borzi-zlata-sge

Kitajska in zlato

Kitajska "poraba" zlata je letos na dobri poti, da preseže skupno količino zlata proizvedenega letos v rudnikih po vsem svetu. Indija je v letošnjem letu na dobri poti, da bo uvozila skoraj 50% svetovne proizvodnje zlata. Rusija dodaja zlato v portfelj svoje centralne banke vsak mesec. Samo v juniju je dodala 800.000 unč kar je več kot 23 ton.

Na drugi strani, papirna manipulacija vseh trgov s strani zahodnih centralnih bank (še posebej delniških trgov in zlata s strani Fed-a) začenja dosegati nore skrajnosti. Začetek tedna je bil odličen primer, saj so terminske pogodbe na S&P 500 preživele večino ameriške nočne seje in začele nedeljski večer  8-12 točk nižje. Zlato je bilo 12 $ višje večino noči.

Ko se je ameriški delniški trg odprl, je zlato začelo padati, S&P 500 pa se je izstrelil iz -8 v pozitivno območje. To je bilo po tem, ko so bila objavljena skrajno negativna gospodarska poročila o plačah. Potem, ko je zlato okoli 13:30 EST zbledelo nazaj na ravni petkovih zaključnih vrednosti, je S&P 500 uspela parabolična rast. Narastel je za 30 točk ob absolutno nobenih novicah ali dogodkih, ki bi morda sprožili nenaden porast, kot je bil ta.

Izgleda, da je bilo odprtih novih 11.215 terminskih pogodb na zlato na Comexu. To je 1,12 milijona papirnih unč zlata ali kar 74-krat več papirnatega zlata od količine zlata, ki je na voljo za dobavo s strani Comexa. Skupno razmerje med papirnim zlatom in dobavljivim zlatom (kot je navedeno) je 290: 1.

Glede na to, da apetit za zlato z vzhoda presega količino zlata, ki se proizvaja, lahko le ugibamo, kateri viri so tisti, ki pritiskajo na BIS/Fed/Bank of England/ECB, da nahranijo zver, ki požira zlato.

S 100% gotovostjo bom rekel, da če imate svoje zlato, vendar ni v vaši posesti - ali pa vsaj varovano pri izjemno zanesljivem skrbniku, verjetno nikoli ne boste imeli priložnost, da boste imeli to zlato v rokah. To je že izginilo, oziroma, če še ni do zdaj, bo do takrat, ko boste razumeli, zakaj je izginilo.

Edino vprašanje v mojih mislih je, kako daleč bodo banke plemenitih kovin šle s to igro papirnega zlata, da bi ohranile ceno in umirile zanimanje po zlatu. Če subjekti, ki imajo dolge pozicije na Comexu ne vršijo pritiska na kratke pozicije, kaj kratke pozicije ovira pri tem, da razmerje 290: 1 dvignejo do 500:1?

Nora stopnja intervencije na trgih kaže obup s strani manipulatorjev za ohranitev sistema. Ko intervencija ne uspe, bo reakcija trgov spektakularna za gledati.

Vir: insajder