Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Dvojni trg zlata ter zapiranje kovnic

V zadnjem desetletju je bilo v svetu plemenitih kovin eno najbolj izjemnih opažanj, nenavaden "razkol" v dinamiki ponudbe/povpraševanja in s tem tudi vrednotenje med papirnatim in fizičnim zlatom.  Zlato se je v zadnjih letih vse bolj financiralo s terminskimi pogodbami, ETF-ji, izvedenimi finančnimi instrumenti ter je posledično postalo prevladujoči dejavnik odločanja cen v svetu, kjer je obseg trgovanja “papirnatega zlata” postal veliko večji od “fizičnega”. Ob vsaki tržni napetosti se tako pojavi nenavadno ločevanje, ki smo mu priča tudi danes.

VZROK PADCA CENE ZLATA
Pojavil se je vzorec, ko so upravljalci finančnega premoženja v okviru svojih borznih računov prisiljeni prodajati svoje »papirnato zlato«, da pokrijejo izgube v drugih naložbah, s tem pa bistveno znižajo ceno zlata. Ko gre za kupce fizičnega zlata, le-ti istočasno pospešijo nakupe fizične oblike zlata, zaradi pomislekov glede plačilne sposobnosti finančnega sistema. Rezultat tega je “ločitev cene fizičnega zlata od cene papirnatega“, kar povzroči arbitražo. To pomeni, da kupci zlata želijo zlato le v fizični obliki.

IZREDNO POVPRAŠEVANJE PO ZLATU
Naslednji korak je porast povpraševanja po fizičnem zlatu, zaradi katerega bodo prodajalne plemenitih kovin in menjalnice razprodane v zelo kratkem času. Vzemimo za primer največjega ameriškega prodajalca plemenitih kovin – APMEX, kjer ni mogoče več kupiti zlata, ker je vse razprodano.


Po poročanju časnika Financial Times, se trgovci že pritožujejo nad naraščajočim svetovnim primanjkljajem zlatih ploščic, saj izbruh korona virusa povzroča motnje v povpraševanju in ponudbi. To divje nakupovanje zlata se primerja s potrošniško mrzlico kupovanja toaletnega papirja. Dejstvo je, da je zlato “zelo drag toaletni papir” in je tako na voljo veliko bolj ekskluzivni množici, ki lahko porabi bistveno več za rumeno kovino. Obstaja beg veleprodaje iz “papirja” v fizično obliko med nekaterimi najbogatejšimi ljudmi na svetu.

Eden od verodostojnih zapisov, ki jih poroča časnik Financial Times, je ta, da so “mali vlagatelji iz Evrope in ZDA, v zadnjih dveh tednih pokupili zlate in srebrne ploščice, da bi zaščitili svoj denar pred propadom svetovnih delniških trgov in številnih valut.” Ameriška centralna banka je zdaj pripravljena, da sproži uničenje dolarja brez primere, s tiskanjem (v samo tem tednu 24.3. 2020) več kot 625 milijard dolarjev.

OSKRBOVALNE VERIGE SE ZAUSTAVLJAJO
Ne gre le za težavo s povpraševanjem. Oskrbovalne verige se zaustavljajo, največje evropske rafinerije zlata pa se zaradi izolacij zaradi koronavirusa borijo za ohranitev. Podjetja Valcambi, Pamp in Argor-Heraeus imajo sedež v švicarskem mestu Ticino, blizu meje z Italijo, lokalne oblasti pa so v zadnjih dneh poročale, da naj bi se proizvodnja na tem območju začasno ustavila.

Na žalost, tako kot vse ostalo, bodo tudi rafinerije zlata zaprle svoja vrata, to pa lahko povzroči, da bodo primanjkljaji zlata trajali vsaj nekaj mesecev.
Povzeto po zapisu Jerneja Lukmana, portal Insajder.si. 
Več o tem