Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Globalni test, ki ga večina ne bo opravila

Zdaj, ko skoraj vsak narod vstopa v fazo padca, so vsi na preizkušnji.

Vzponom, poganjanim s posojili, novimi trgi in špekulacijami sledi padec, kot dnevu noč. To ustvarja zelo težak preizkus za vse države, ki se soočajo z neizogibnim bankrotom: Kako se bodo vodstva soočila s koncem cikličnega razcveta?

Svet se bo še enkrat naučil, da bo "fiks", ki so ga države sprejemale po letu 2008, naredil naslednji padec še bolj uničujoč.

Začnimo s pregledom kakšni pogoji ustvarjajo rast:

1. Nerazvit narod dobi dostop do novih posojil, trgov in virov, ter gre skozi "fazo rasti", podobno kot raketa, ki zleti, ko nenadoma bogat finančni kapital vname potencial države za latentno rast. Ko država z malo ali brez javnega ali zasebnega dolga nenadoma pridobi dostop do v bistvu neomejenega kapitala, rast eksplodira.

Ena izmed posledic je odkritje obsežnih novih virov, ki hitro pritegnejo kapital (npr. nafta) ali ustvarijo novo bogastvo (npr. zlato).

Sodoben primer v razvoju naroda do novih posojil, trgov in virov je seveda Kitajska, vendar ta model opisuje tudi Ameriko v 1790-tih in na začetku 19. stoletja in mnoge druge narode v različnih fazah njihovega razvoja.

2. Nov sektor se pojavi v že razvitem gospodarstvu. Nedavni primer je internet, ki je eksplodiral v fazi rasti od leta 1995 do 2000. V teh primerih nov sektor prej preprosto ni obstajal, in faza rasti se izkaže tako spektakularna, kot tiste v gospodarstvih, ki so v razvoju.

Primer iz ameriške zgodovine vključujejo "boom" železnic v 1870-tih in 1880-tih ter nastop elektrike in kasneje, radia.

3. Prej »varni« sektorji se "financializirajo" saj so sredstva zavarovana v gore dolga in finančnega vzvoda, ki sta gorivo divjih špekulacij.

Hipotekarno zavarovani vrednostni papirji in slabo zavarovana poroštva na področju nepremičnin v letih 2002-2008 so nedavni primer tega: varen, konzervativen sektor (hipoteke in stanovanja), se je hitro financializiral v špekulativne blaznosti.

Sčasoma ta zagonska faza rasti porabi vse produktivne naložbe in se premakne v  slabe naložbe, špekulacije in odkrite goljufije, ko poznavalci izkoristijo nove udeležence. V ZDA se je to zgodilo v začetku leta 1890, ko se je gradnja železnice preselila v prezadolženo, špekulativno  slabo naložbeno fazo.

Ista pozagonska faza padca se je zgodila leta 2000, ko je blaznost internetnega balona "dot-com" pošla.

Razlike med tremi rastmi so, da so padci omejeni na en sektor lažje upravljani kot padci v celotnem gospodarstvu. Problem nepremičninskega padca je bil, da ni bil omejen na nepremičnine ali hipoteke - špekulativna faza rasti je okužila celoten finančni sistem.

Ko celotno gospodarstvo vstopi v fazo padanja, so preizkušeni politični, družbeni in gospodarski temelji naroda. Če niso trdni kot kamen, država vstopi v krizo, ki je pogosto označena z vojno, gospodarskim zlomom in politično destabilizacijo.

Politično in finančno vodstvo, ki je prevzelo pohvale v fazi rasti, mora sprejeti fazo padca, kot potrebno zdravilo za prezadolženost, špekulacije in slabe naložbe. Namesto tega je vodstvo poskušalo s serijo v naglici sestavljenih "financializacij" in "popravkov", vrnitvi gospodarstev v fazo hitre rasti: sprejete so bile fiskalne in monetarne spodbude, znižanje obrestnih mer, itn.

Te imajo enak učinek kot prilivanje bencina na ogenj. Dolg, vzvodi in špekulacije se vžgejo, ampak ker so bile produktivne naložbe že zdavnaj izvedene, je vse, kar ostane, neproduktivne slabe naložbe in špekulativne stave.

Primer A je skokovit dolg svetovnega gospodarstva, z veliko ekspanzijo Kitajske od leta 2007 kot glavni primer "potrditve teorije". Negativna rast z velikimi gorami novega dolga, ki izhaja predvsem iz špekulativnih črnih lukenj in slabih naložb, kot so prazni nakupovalni centri, letališča, športni objekti in celotna mesta.

globalni-test-ki-ga-vecina-ne-bo-opravila

Zdaj, skoraj vsak narod vstopa v fazo padca in so vsi na preizkušnji. Zaenkrat so skoraj vsi narodi v zanikanju in še vedno poskušajo "rešiti" negativno rast in špekulacije z istimi starimi orodji financiranja.

Da to ne bo uspelo, je tako predvidljivo, kot to da dnevu sledi noč.

Vir: insajder