Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Gospodarski kaos in zakaj bo zlato prevladalo

Eden najboljših svetovnih napovedovalcev trendov, Gerald Celente, je za King World News spregovoril o masivnem 225 bilijonov $ velikem balonu, gospodarskem kaosu in zakaj bo zlato prevladalo:

"Postalo je že ritual Halloween-a. Pred letom dni je Fed končal svojo shemo odkupa obveznic preko kvantitativnega sproščanja, ki se je začela leta 2008 in bilanco stanja povečala za 3,5 bilijona $. V odgovor so svetovni delniški trgi, ki so bili nestanovitni skozi celoten mesec pričakovanja konca QE3, še naprej padali...

"Postalo je že ritual Halloween-a. Pred letom dni je Fed končal svojo shemo odkupa obveznic preko kvantitativnega sproščanja, ki se je začela leta 2008 in bilanco stanja povečala za 3,5 bilijona $. V odgovor so svetovni delniški trgi, ki so bili nestanovitni skozi celoten mesec pričakovanja konca QE3, še naprej padali...

gospodarski-kaos-in-zakaj-bo-zlato-prevladalo

Približno 48 ur po najavi konca denarne sheme o črpanju, v dobro usklajenem manevru  s strani centralne banke, je japonska centralna banka - Bank of Japan, precej shirane trge založila s težkim odmerkom valutnih dobrot.

Krovni naslov CNN Money-ja se je glasil: "Denarne dobrote Halloweena: rekordi ob zaprtju borz... Kdo potrebuje sladkarije na noč čarovnic, če pa so delniški trgi tako radodarni."

Takole je CNN povzel novice na noč čarovnic leta 2014:

"Tisti, ki so ostali na trgu, kljub pretresom v začetku meseca, imajo še dodaten razlog za »Happy Halloween«...

Tako kot hiška z ogromno sladkarijami, je tudi japonska centralna banka dala trgu zelo veliko spodbudo s petkovo objavo dodatnih stimulativnih ukrepov. Poteza je bila nepričakovana, in trgi po vsem svetu so poskočili ob novici."

Novo leto, ista igra

V torek je Dow zaključil pri 17.581, v bistvu tam, kjer je bil lani, ko je bil prežet s "sladkarijami na noč čarovnic". In zdaj, s pričakovanji, da bo Fed ohranjal svojo ključno ničelno obrestno mero še vsaj en mesec, ostaja razpoloženje na trgih umirjeno.

Vendar pa je zdaj "čas sladkarij", in tu je še več podobnih napovedi s strani centralnih bank.

Ravno prejšnji teden, na primer, je Evropska centralna banka nakazala, da je pripravljena na svoj program kvantitativnega sproščanja v višini 1 bilijona evrov, in po možnosti na negativno obrestno politiko za depozite z decembrom.

24 ur kasneje je Ljudska banka Kitajske znižala obrestne mere že šestič od novembra lani, in ponovno znižala količino denarja, ki ga banke morajo imeti kot rezerve.

Čez vikend sta guverner angleške centralne banke, Mark Carney, in podpredsednik švicarske centralne banke, Fritz Zurbruegg, oba zapisala, da se bosta njuni banki odzvali, kot je potrebno v času tržne krize in gospodarske negotovosti.

In zdaj, z Japonsko v recesiji, kljub dvema krogoma "Abekonomije" - masivne denarne spodbude in povečane porabe - so pričakovanja, da bo japonska centralna banka napovedala nov krog, kot je to storila prejšnjo noč čarovnic, precej visoka.

Napoved trenda

Kapitalizem je mrtev. Nadomestil ga je bankizem, eden od naših najboljših trendov za leto 2015. Načela svobodne ekonomije trga, odkrivanja cen in fiskalne discipline so nadomestile politike centralnih bank, ki umetno spodbujajo neuspešna gospodarstva in trge lastniških vrednostnih papirjev s poceni denarjem, namesto da jih prepustijo naravnemu poteku. Bankizem je ustvaril globalni dolžniški balon ocenjen na 225 bilijonov $. Ko se razpoči in zavlada gospodarski kaos, bo zlato, kot napovedujemo, postalo varno zatočišče.

Vir: insajder