Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Janet Yellen: Fed bi lahko obrestne mere dvignila - kmaluPredsednica Ameriške centralne banke (FED) Janet Yellen je nakazala, da bi lahko do zvišanja obrestnih mer prišlo "relativno kmalu". Dejala je, se stanje na trgu dela še naprej izboljšuje in da se je začela inflacija, ki je še vedno pod 2 odstotnim ciljem banke prebujati.

Finančni trgi sicer pričakujejo, da bo banka sprejela ukrepe na svojem naslednjem srečanju, ki bo potekalo prihodnji mesec. Hkrati je branila neodvisnost centralne banke, potem ko jo je kritiziral novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump. Yellenova je svoje komentarje podala včeraj v nastopu pred kongresnim odborom.

FED blizu zaželenih ciljev za ameriško gospodarstvo

Morebitni dvig obrestnih mer bi bil šele drugi po tem ko je banka v času finančne krize obrestne mere znižala na rekordno nizke ravni.

Inflacijski pritiski

Yellenova je dejala, da bi dodatno zavlačevanje povišanja obrestnih mer s seboj prineslo svoja tveganja. Hkrati bodo načrti novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, za znižanje davkov in večji porabi namenjeni izgradnji infrastrukture, povečali možnosti za dvig obrestnih mer, saj bo želela banka tako omejiti inflacijske pritiske.

Pri banki sicer ne vedo kaj se bo zgodilo, ko bo v začetku prihodnjega leta svoj mandat nastopil novi predsednik in novi kongres je dejala Yellenova.

Vseeno pa je dodala, da bo centralna banka upoštevala odločitve Bele hiše in kongresa pri določanju svoje politike obrestnih mer. Dodala je še, da dosega ameriško gospodarstvo "zelo dober napredek", kar še dodatno krepi pričakovanja analitikov, da bo do dviga obrestnih mer prišlo na naslednjem srečanju banke, ki bo potekalo 14. decembra.

"Kot rezultat govora smo svojo subjektivno oceno možnosti dviga obrestnih me na prihodnjem srečanju banke povišali na 90%" so dejali pri banki Goldman Sachs. Tudi drugi analitiki napovedujejo podobne verjetnosti.

"Grozne posledice"


Kar zadeva neodvisnost centralnih bank je Yellenova dejala, da ji je treba omogočiti sprejemanje dolgoročnih odločitev, ki niso vedno popularne. V državah kjer so centralne banke predmet političnih pritiskov, je prišlo po njenem do "groznih" posledic. Hkrati je Yellenova potrdila, da namerava v celoti odslužiti svoj štiriletni mandat, ki se ji izteče januarja leta 2018.

V času volilne kampanije je Donald Trump sicer ostro kritiziral tako centralno banko kot Yellenovo, ko je šlo za ravnanje z gospodarstvom.

Vir: financnitrgi.com