Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Kako razpršiti portfelj?

Kot je nekoč dejal legendarni Warren Buffett, upoštevati morate dve pravili: prvič, nikoli ne izgubite denarja, in drugič, ne pozabite prvega pravila. Čeprav se sliši smešno, je to najboljši možni investicijski nasvet, ki ga lahko dobite. 

K temu bi lahko dodali še en stereotip – da ne investirate v naložbe, ki jih ne razumete. V zadnjih časih veliko preveč ljudi želi investirati v različne naložbe, za katere so slišali od znancev. Po navadi so takšne naložbe kompleksne, drage in tvegane, a to številni posamezniki ugotovijo šele takrat, ko gre kaj narobe. »Če se nekaj sliši predobro, da bi bilo res …« 

Morda bi bilo najbolj smiselno, da se dotaknemo osnovnih naložbenih tipov. Zlato in srebro so precej preproste za razumevanje, delnice tudi. Kaj pa vzajemni skladi? Sestavo portfelja naložb posameznega sklada narekuje dokument, ki se mu reče prospekt sklada. Če ga ne preberete, kako ste lahko prepričani, da je izbrani sklad tisto, kar potrebujete? Še en dober primer nasveta lahko najdemo v nam vsem znanem reku: »Če se nekaj sliši predobro, da bi bilo res, potem v večini primerov ni res.« Povedano z drugimi besedami: naj vaše upanje ne zamegli razuma ter opravite svojo domačo nalogo. In nazadnje: upajte si realizirati izgubo. 

Prodaja naložbe, ki prinaša izgubo, za posameznika pomeni predvsem emocionalni poraz, in ne le finančnega. Enkrat, ko prodaš pod ceno, ki si jo plačal, upanja, da bo naložba zrasla, ni več, izguba pa postane realna. Čustvena navezanost na delnico ali sklade je nič drugega kot človeški ego in potreba po »imeti vedno prav«. Kako se izognit temu?.......diverzifikacija!Prvi korak pri sestavi portfelja predstavlja analiza, kjer se opredelite koliko tveganja ste pripravljeni sprejeti, nato pa na podlagi opredelitev do rizika z pomočjo sestavite osebni portfelj. Tukaj Vam lahko pomagamo v Tim Valores, d.o.o. kjer imamo več kot 50 finančnih svetovalcev na terenu.

Dober pogovor stranke in svetovalca je bistven. Skupaj najprej kronološko pregledamo trenutno izpostaljenost stranke in pretehtamo ali je portfelj usklajen z aktualnimi razmerami na finančnem trgu. Šele na želko stranke pripravimo ustrezne ukrepe za posledično zmanjševanje negotovosti osebnih naložb, če je po tem potreba. Strokovno pomoč in nezavezojoč sestanek si lahko zagotovite pri nas, pokličite nas na 080 30 45 za informativni termin. Se že veselimo Vašega klica.

Lep pozdrav 
Tim Valores