Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Kako urediti osebne finance

Osebne finance je treba urediti tako, da smo v črnih scenarijih pripravljeni na najhujše. Na samo tisti z višjimi prihodki in že ustvarjenim premoženjem, temveč tudi tisti z minimalnimi prihodki. "Ni ključno, koliko zaslužiš, temveč koliko prihraniš."

 
Splošno finančna stroka priporoča, da je mesečni prihodek najboljše redno razdeliti takole.
- Deset odstotkov prihodka je treba nameniti za dolgoročne cilje, kamor spadajo varčevanje za pokojnino, nakup nepremičnine, šolanje otrok, nakup avtomobila, nakup solarne elektrarne, ...
- Deset odstotkov je treba nameniti za kratkoročne cilje v enem letu, ki jih ljudje pogosto sploh ne jemljejo kot cilje, a bi jih morali. K temu spadajo dopust, zavarovanje avtomobila, menjava stanovanjske opreme in gospodinjskih aparatov ...
- Preostalih 80 odstotkov prihodka pa je treba razdeliti med glavne kategorije, ki so bivanje, hrana, otroci, prevoz, zdravje …

Kadar se ljudje odločajo za najem posojila ali najem stanovanja, je zanje zelo pomembna kategorija bivanje, pri čemer stroški bivanja ne smejo preseči 30 odstotkov mesečnih prihodkov. K temu so poleg posojila vključeni tudi stanovanjski stroški.


Nujna je varnostna rezerva

V življenju so stalnica samo spremembe in žal se tudi neugodnim spremembam nikoli ne moremo povsem izogniti. Kadar gre za spremembe, ki vplivajo na našo finančno stabilnost, pa lahko poskrbimo, da bomo njihove posledice čim manj občutili. Najlažje to dosežemo z varnostno rezervo.

Varnostna rezerva je temelj finančne varnosti, pa vseeno nanjo (pre)pogosto pozabljamo. Varnostna rezerva je skupno ime za sredstva, namenjena morebitnim nepričakovanim dogodkom in izdatkom, ki jih lahko prinese življenje, in omogoča, da neprijetne učinke nepričakovanih dogodkov na naš življenjski slog čim bolj omilimo.

Če smo konkretni, je varnostna rezerva lahko namenjena kritju večjih nepričakovanih izdatkov, npr. nujnega popravila avtomobila ali vodovodne napeljave v kopalnici oziroma doplačila za zdravniški ali zobozdravniški poseg. Po drugi strani pa so to tudi prihranki, ki jih lahko v primeru izgube zaposlitve, znižanja oziroma izostanka plače ali nekajmesečne nezmožnosti za delo uporabljamo za kritje osnovnih izdatkov. To pa niso samo hrana in položnice, pač pa tudi redni finančni izdatki - odplačila dolgov, varčevanja in zavarovanja.

Varnostna rezerva je skupno ime za sredstva, namenjena morebitnim nepričakovanim dogodkom in izdatkom, ki jih lahko prinese življenje. Varnostna rezerva je tudi cenejša in hitrejša oblika financiranja ob nepredvidenih dogodkih kot sta na primer kredit ali limit.

Želite do varnostne rezerve brez stresa? Pokličite nas na 080 30 45