Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Kam investirat v letu 2017?

V letu 2016, ki se je poslovilo, je bilo finančno zelo uspešno, a hkrati tudi precej tvegano. Izhod Velike Britanije iz Evropske unije ter izvolitev Donalda Trumpa sta bila dva večja dogodka, ki bosta vsekakor precej vplivala na naslednja leta, posebej na leto 2017. Kljub temu, da sta bila oba dogodka izjemno presenetljiva, nista imela kratkoročno gledano negativnega vpliva na varčevalce in investitorje – svetovni delniški indeksi so namreč na rekordnih nivojih in tako drage delnice še niso bile.

V letu, ki se je poslovilo, so varčevalci doživeli še en izjemno zanimiv pojav – negativne obrestne mere. Le te so se pojavile na nekaterih bankah po svetu in Evropi, kjer je po novem potrebno za svoj depozit na banki plačevati. Pri negativnih obrestnih merah tako ne dobimo več obresti za depozit, ampak moramo za to plačevati, ker nam banka hrani denar. Ameriška centralna banka je sicer v decembru 2016 že pričela z novim dvigom obrestnih mer, a glavnina politike centralnih bank po svetu bo šla še nekaj časa v trend negativnih obrestnih mer po mnenju priznanih analitikov Financial Times-a. Negativne obrestne mere so zanimiv pojav, ki investitorje in varčevalce spodbuja, da razmišljajo o investicijah kam drugam, kot da bi imeli svoj denar v bančni naložbi. A kam investirati v času, ko so delniški trgi na vrhuncu in na banki za depozit ne prejmemo skoraj nič obresti?


Potencialna tveganja za leto 2017
Največje tveganje, ki ga večina analitikov vidi v letu 2017 se dotika političnih tveganj. Vsekakor je še vedno največja neznanka obnašanje in ukrepi novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki bodo vsekakor imele posledice na globalni ravni. Z ukrepi Trumpa so vsekakor povezana gibanja ameriškega dolarja (ki se je v zadnjih mesecih leta 2016 izjemno okrepil) in gibanje večine delniških indeksov razvitih trgov, ki so na rekordnih nivojih. Prav tako bodo imeli Trumpovi ukrepi zelo velik vpliv tudi na obvezniške trge. Vse te neznanke lahko pozitivno ali negativno vplivajo na svetovno globalno gospodarsko rast in predvsem na razdolževanje in obvladovanje svetovnih dolgov.

Poleg Trumpa ne smemo izključiti preostalih geopolitičnih tveganj, ki so povezana predvsem z EU – ne le pogoji za izstop Velike Britanije iz EU, ampak bodo ključno vlogo odigrale volitve v Nemčiji in Franciji. Vzpon skrajne desnice bi namreč lahko poglobila skeptičnost do Evropske unije, kar bi prineslo večjo negotovost v vse države Evropske unije in s tem posledično tudi na valuto evro. Poleg negotovosti, ki bodo spremljale evro in unijo pa je potrebno imeti v uvidu tudi preostala geopolitična tveganja, ki so povezana z migrantsko krizo, vojnami na Bližnjem vzhodu, itn…

Poleg geopolitičnega tveganja je največji izziv v bližnji prihodnosti vsekakor naraščanje svetovnega dolga. Ker so namreč leto 2016 zaznamovale negativne obrestne mere, so podjetja in vlade to v lanskem letu zelo izkoristile. Vseh izdaj obveznic v letu 2016 za kar 6,6 bilijona dolarjev, kar je rekordno veliko, polovica od tega je bila obveznic izdanih iz strani podjetij. Tako je trenutno zadolženost korporacij (večjih podjetij na svetu) na rekordnih nivojih in podjetja niso bila še nikoli tako zadolžena, kot so trenutno. Zadnje rekordno leto po zadolževanju je bilo leto 2006, kateremu je nato sledilo leto 2007 in prihod finančne krize. Nekateri poznavalci in analitiki svarijo, da bo po tako nebrzdanem zadolževanju kmalu sledila nova kriza, posebej ob višanju obrestnih mer, kar je Ameriška centralna banka že pričela v decembru 2016.

Kam investirati v letu 2017?
Glede na potencialna tveganja, a tudi priložnosti, v letu 2017 predvidnost pri investiranju in varčevanju vsekakor ne bo odveč. Vsaka naložba ima svoje prednosti in slabosti, ki jih je potrebno upoštevati preden se odločamo za investiranje.

1.Banka
a.Prednosti: Konzervativna naložba, kratkoročna likvidnost
b.Slabosti: Nizke obrestne mere, težave v bančnem sektorju v Evropi in po svetu

2.Vzajemni skladi
a.Prednosti: Velika razpršenost, manjše tveganje, profesionalno upravljanje sredstev
b.Slabosti: Visoke vrednosti določenih delniških skladov

3.Delnice
a.Prednosti: Delniški trgi ponujajo nadpovprečne donose 
b.Slabosti: Visoke vrednosti delniških indeksov, razkorak med gospodarstvom in delniškimi tečaji

4.Obveznice
a.Prednosti: Varne, a tudi donosne naložbe – v primerjavi z bančnim depozitom
b.Slabosti: Dvig obrestnih mer, velika količina investicij v obveznice (˝balon˝)

5.Plemenite kovine
a.Prednosti: Zaščita pred negotovostmi in pojavom nove krize, rast cen kovin v letu 2016
b.Slabosti: Vpliv investicijskih bank na ceno kovin, varna hramba

6.Denar, gotovina
a.Prednosti: Lastna posest, manjše tveganje, kratkoročna likvidnost
b.Slabosti: Nadzor kapitala, ukinitev gotovine povzroča dokazovanje izvora premoženja

Modrost investiranja
Znani vlagatelj John Tempelton je nekoč izjavil: ˝Bikovski trend se rodi v času pesimizma, raste v času skepse, dozori v času optimizma in umre v času evforije.˝ Bikovski trend, ki pomeni rast tečajev, je precej opazen v zadnjih letih na delniških trgih večine razvitih držav. Nekateri kritiki pravijo, da so ta trend umetno vzdrževale predvsem centralne banke s poceni denarjem in neomejeno likvidnostjo v preteklih letih. Tečaji večine delniških indeksov po svetu namreč rastejo že nekaj zadnjih let in vprašanje se postavlja, ali smo danes že v fazi optimizma ali smo že vstopili v fazo evforije. In ključno vprašanje: Kdaj te trge zapustiti in kam se preseliti?
Vsekakor nas čaka izjemno zanimivo leto, kjer previdnost pri investicijah vsekakor ne bo odveč. Pravilno finančno odločitev lahko sprejmemo samo, če smo dobro informirani o vseh prednostih in slabostih različne naložbe. V vsakem primeru, srečno in vse dobro pri investiranju v letu 2017!

Matjaž Štamulak, finančni svetovalec
Objavljeno v reviji Obrtnik Podjetnik, Januar 2017