Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Kitajska »pojé« 62% globalne proizvodnje zlata. Uganite kdo je še vedno lačen?

Zagotovo ste že veliko slišali o vedno večjem kitajskem povpraševanju po zlatu. Kitajci ljubijo zlato in nakupi fizičnega zlata na Shanghai Gold Exchange (SGE) to dejstvo samo še krepijo.

Veliko kitajskih vlagateljev na SGE prevzema kovino v fizični obliki, saj je stopnja nezaupanja v papirnato zlato višja kot pri nas na zahodu. Iz razpoložljivih podatkov je težko razbrati, kje zlato na Kitajskem točno hranijo, po predvidevanjih lahko ocenjujemo, da večina v rezervah države, oziroma v rokah institucionalnih in zasebnih vlagateljev.Iz poročila SGE je razvidno, da je bilo v letu 2016 manj dvigov fizične kovine od rekordnega leta 2015. To je že vnaprej napovedovala večina kitajskih medijev, kljub temu pa so številke dvigov v 2016 še vedno zelo visoke.
Eden največjih razlogov za kitajsko povpraševanje po fizičnem zlatu je zagotovo devalvacija kitajske valute. Padec mednarodne kupne moči juana povečuje povpraševanje po zlatu, saj je juan v primerjavi z ameriškim dolarjem samo v lanskem letu izgubil 7 odstotkov.
Vrednsot juanu pada, saj kitajski voditelji z instrumenti monetarne politike vodijo kitajsko valuto v razvrednotenje. S takšnimi ukrepi želijo direktno povečati izvoz kitajskega gospodarstva, saj cenejši juan omogoča bolj konkurenčen izvoz na mednarodnih svetovnih trgih. Pragmatični kitajski vlagatelji varujejo svoje premoženje z nakupom fizičnega zlata in se tako izognejo devalvaciji juana.

Trend povpraševanja po fizičnem zlatu ne usiha prav zaradi makroekonomskih razlogov. Samo v prvem tednu leta 2017 se je v kitajski ETF sklad prelilo 52 milijonov $. Bloomberg poroča, da je prav ETF zlata doživel največji priliv denarnih sredstev med vsemi obstoječimi ETF surovinskimi skladi na trgu.

Glavni analitik UBS banke na Kitajskem pravi, da kitajski vlagatelji ne kupujejo zlata samo zaradi padanja valute, ampak predvsem zaradi pomanjkanja drugih investicijskih možnosti na globalnem finančnem trgu.

Dokler bo kitajski juan še naprej padal, bo razvrednotenje kitajskih finančnih sredstev neizogibno. Ravno zaradi tega je pričakovati nadaljnje pritiske na premoženje Kitajcev in posledično varovanje premoženja z investiranjem v fizično naložbeno zlato.

Tu ni prisotno le valutno tveganje pravijo na mednarodnem denarnem skladu (IMF), ki opozarja tudi na fiskalno in tržno tveganje Kitajske. Kitajci so v veliki meri odvisni od politike spodbujevalnih ukrepov, obenem pa se soočajo s splošno prezadolženostjo pravnih oseb.

Kaj torej pričakovati na Shanghai Gold Exchange (SGE) v letu 2017? Je trend prevzemov fizičnih kovin na Kitajskem pričakovati tudi v prihodnje? Si bodo Kitajci tudi v prihodnje rezali velik kos svetovne proizvodnje zlata iz trga?

Približuje se dan, ko bo vpliv Kitajske na ceno zlata tako velik, kot ga imajo trenutno ZDA. Če ste vlagatelj v zlato, je Kitajska vaš dolgoročni partner. Kitajska že kar nekaj časa ne izvaža svojega nakopanega zlata, čeprav sodi v sam svetovni vrh proizvajalcev. Zlato nakopano na Kitajskem tako nikoli ne zapusti države, kar pozitivno vpliva na globalno ceno zlata.
Je torej sploh na mestu vprašanje ali držati v rokah fizično zlato? Presodite sami.


Povzeto po:
China Eats 62% of Global Gold Production—and Guess Who’s Still Hungry?
Avtor: Jeff Clark, Senior Precious Metals Analyst za goldsilver.com