Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Nafta ni krivec za opustošenje venezuelskega gospodarstva

Venezuelsko gospodarstvo se ruši. Država je na vrhu Bloombergovega "ekonomskega indeksa bede", ki upošteva več gospodarskih ukrepov za obdobje dveh let. Državo pestita vsesplošna inflacija in visoka brezposelnost.

nafta-ni-krivec-za-opustosenje-venezuelskega-gospodarstva

Vlada te države sprejema nujne ukrepe, vključno s povečanjem cene bencina (ki je še vedno med najcenejšimi na svetu) in devalvacijo valute za reševanje omenjene inflacije.

Če prebirate veliko komentarjev, ljudje krivijo gospodarsko krizo v državi zaradi nizke cene nafte. Res je, da je venezuelsko gospodarstvo zelo občutljivo na ceno nafte, saj je pomemben del gospodarstva. Sektor nafte in plina predstavlja okoli 25 odstotkov celotnega bruto domačega proizvoda države. Venezuelska nafta ima prav tako visoko vsebnost žvepla, zaradi česar je rafiniranje dražje in gospodarstvo Venezuele še toliko bolj občutljivo na padce cene nafte.

Toda medtem ko je padec cen nafte lahko ključni vzrok in oteževalni dejavnik, je gospodarska kriza Venezuele nastala vrsto let pred trenutnimi padcii in to se je dogajalo tudi takrat, ko je cena bila visoka pod predsednikom Hugom Chavezom. Krivec je jasen in očiten: problem Venezuele je avtoritarni socializem.

Država je imela večletno pomanjkanje hrane, saj so cene mnogih živil pod cenovnim nadzorom. Če obstaja ena stvar, s katero se vsi ekonomisti strinjajo, je ta, da nadzor nad ceno vodi k omejitvam. Pa vendar vlada vztraja, da je pomanjkanje vzrok kopičenje denarja. Predsednik Nicolas Maduro je pred kratkim prevzel verigo supermarketov, češ da izvajajo monopol. Valutna kriza tudi pomeni, da je uvoz hrane predrag, kapitalske in devizne kontrole pa pomenijo, da pogosto ni tako enostavno dobiti denarja za nakup stvari, tudi če so na voljo. Venezuela nam daje znake podobne tistim, ki smo jim bili priča v sovjetskem komunizmu.

Pod Chavezom je Venezuela nacionalizirala velik del industrije, vključno s projekti nafte in uvedla 50-odstotni davek na dobiček iz naftnih dejavnosti, kar je odvrnilo investicije tujih naftnih družb. Včasih jih je vlada kar zasegla. Vlada je nacionalizirala kmetijske projekte in velika kmetijska podjetja. Prav tako je nacionalizirala tudi več bank in zaprla druge. Isto se je zgodilo s sektorjem cementa in največjim telekomunikacijskim podjetjem v državi, kot tudi s storitvenimi podjetji.

Transparency International uvršča Venezuelo med 20 najbolj skorumpiranih držav na svetu. Po anketi Gallupa, kar 75 odstotkov Venezuelcev verjame, da se je korupcija razmahnila na vseh ravneh vlade. Če ste lastnik podjetja v državi, kjer je vlada vpeta v vse, boste morda menili, da je podkupnina edini način, da preživite. Caracas je svetovna prestolnica po umorih.

Predsednik Maduro je nedavno aretiral župana Caracasa, neomajnega nasprotnika režima, na podlagi obtožb o podpihovanju državnega udara. TV hiše in drugi mediji, ki so sovražno naravnani do režima, so pogosto tarča ustrahovanja ali pa celo za zapahi. Nobena od teh stvari ni posledica nizkih cen nafte. Namesto tega so rezultat zgrešene vladne politike.

Za konservativce je to koristno opozorilo. Socializem je tisto, kar daje vrste za kruh v državi z največjimi rezervami nafte na svetu. V razvitih državah se gospodarske razprave pogosto osredotočajo na ozka vprašanja, kot so dvig minimalne plače, kjer je možno, da se razumni ljudje ne strinjajo. To vodi do vtisa, da se relativne prednosti svobodnega podjetništva in velike vladne politike lahko odrazijo v očeh opazovalca.

Do neke mere je to res. V vsakem primeru pa različne ekonomske politike vplivajo na posamezne države različno. Da ne bo pomote: svobodni sistem za podjetja zahteva pomembno vlogo vlade. Toda medtem ko ima lahko kapitalizem neželene učinke, pa nobena politika ne proizvaja samega gospodarskega opustošenja, kot ga prav avtoritarni socializem. Na žalost pa nam Venezuela daje še en primer le-tega.

Vir: insajder