Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Najprej so zaprli bankirje, sedaj bo vsak Islandec prejel plačilo ob prodaji banke

Najprej je Islandija zaprla svoje pokvarjene bankirje za njihovo neposredno vpletenost v finančno krizo leta 2008. Zdaj bo vsak Islandec prejeli izplačilo za prodajo ene od treh največjih bank, Íslandsbanki.

 najprej-so-zaprli-bankirje

Če  bo finančni minister Bjarni Benediktsson dosegel svoj cilj - in verjetno ga bo – bodo Islandci plačani  30.000 kr, ko vlada prevzame lastništvo banke. Íslandsbanki bi bila druga od treh največjih bank v Islandiji pod državnim lastništvom.

"Trdim, da bo vlada določila del, naprimer 5%, in ga preprosto predala ljudem v tej državi," je dejal.

Ker so Islandci prevzeli nadzor nad svojo vlado, so dejansko lastniki bank. Benediktsson meni, da bo to privedlo tuj kapital v državo in na koncu poganjalo gospodarstvo, ki mimogrede, ostaja edina evropska država, ki si je v celoti opomogla od krize leta 2008. Islandiji je celo uspelo, da je v celoti plačala svoj neporavnani dolg do IMF - pred datumom zapadlosti.

Guðlaugur Þór Þórðarson, podpredsednik odbora za proračun, je pojasnil, da bi poteza olajšala odpravo nadzora kapitala, čeprav ni bil prepričan, da je državno lastništvo idealna rešitev. Nekdanji finančni minister Steingrímur J. Sigfússon se je strinjal s Þórðarson, "ne smemo izgubiti bank norcem" in da bo Islandiji koristila preusmeritev v ločitev "komercialnega bančništva od investicijskega bančništva".

Načrti še niso bili trdno določeni, datum prevzema in nadaljnja plačila za vsako osebo v državi ni znan, vendar revolucionaren pristop Islandije z mednarodnim finančnim zlomom leta 2008 zagotovo zasluži vsak košček pozornosti, ki ga že pridobiva.

Islandija je pred kratkim zaprla svojega 26. bankirja - s skupno zaporno kaznijo bankirjev 74 let - zaradi povzročitve finančnega kaosa. Medtem so v Združenih državah bančni kriminalci nagrajeni za svoje goljufije in tržne manipulacije z velikanskimi bailouti na račun davkoplačevalcev.

Vir: insajder