Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Nemčiji grozi demografski prepad

Potem, ko se je pokazalo, da se svet spreminja v Japonsko z zgodbami o gospodarskem nazadovanju, izredni denarni politiki in negativnimi stopnjami obrestnih mer, je Jeff Desjardin (Visual Capitalist), pokazal, da s svojimi 5-letnimi državnimi obveznicami, ki trenutno trgujejo pri -0,33% donosu, Nemčija ni izjema v tej zgodbi. Vendar pa negativne obresti niso edina skrb, ki jih država deli skupaj z Japonsko.Splošna demografska slika je zaskrbljujoča in to bi lahko imelo velik vpliv na gospodarsko prihodnost Nemčije kot tudi težke odločitve, ki jih je treba narediti že danes.

nemciji-grozi-demografski-prepad

Pomen Nemčje

Nemčija je najbolj naseljeno in produktivno gospodarstvo v Evropi, z 80 milijonov ljudmi in skoraj 4 bilijonskim $ BDP. Je tudi tretja največja izvoznica na svetu in to je razlog, zakaj je imela v letu 2014 največji trgovinski presežek po vsem svetu z 285 milijardami $.

Kljub vsej svoji gospodarski moči, ima Nemčija ključno slabost, ki bi lahko bila njena Ahilova peta:  predvideno je, da se bo število prebivalcev Nemčije v naslednjih desetletjih znatno zmanjšalo in razmerje delavcev v primerjavi z vzdrževanim prebivalstvom bo postalo eno izmed najslabših na svetu.

Matematika

Vsako leto je v Nemčiji 8,4 rojstev in 11,3 umrlih na 1000 prebivalcev. Način, kako ta igra vpliva skozi čas je, da se bo delež Nemcev, mlajših od 15 zmanjšal na 13% prebivalstva do leta 2050, medtem ko se bo število ljudi, starih več kot 60 let, povečalo na 39%.

V prihodnosti je verjetno, da ne bo dovolj mladih ali delavcev v državi. Ko se bo generacija »baby boom-a« upokojila, bo prišlo do večjega bremena za tiste, ki vplačujejo v vladne socialne varnostne mreže in druge programe. Poleg tega bo ta razširitev vrzeli pomenila tudi znatno izgubo izkušenj, spretnosti in znanja med zaposlenimi, kar bo ustvarilo sovpadajoče gospodarske izzive za prebivalstvo.

V mnogih zahodnih državah priseljevanje igra ključno vlogo pri ohranjanju prebivalstva v državah z nizko stopnjo rodnosti. Vendar pa v primeru Nemčije, tako visoki kot nizki scenariji priseljevanja pomenijo slabo prihodnost. Državni statistični organ Nemčije trenutno predvideva trend "visokega priseljevanja" in za posledico padec na 73.1 milijonov prebivalcev do leta 2060, medtem ko je nizka ocena samo 67,6 milijona prebivalcev.

Odločitve

Ocena Z.N. je, da bo do leta 2050 eden od šestih Nemcev starejši od 80 let. Ali je Nemcem všeč, da njihov narod ostane na tej poti?

Če je odgovor da, potem morajo biti tudi zadovoljni z znatnim upadom gospodarske vloge Nemčije v prihodnosti. Država bo skoraj zagotovo bolj na ravneh Združenega kraljestva in Francije in bo imela zmanjšano mesto na svetovnem prizorišču, ko se Azija in Afrika še naprej dvigujeta. Davčne stopnje se bodo dvignile zaradi upadanja količine delavcev, ki vplačujejo v sistem. Gospodarska rast bi se ustavila na tak način, da bi imela Nemčija svoje lastno "Izgubljeno desetletje".  

Če je odgovor ne, morajo nato Nemci priznati, da obstaja samo en realističen način za boj proti temu trendu; da še bolj odprejo meje za priseljevanje. Čeprav to ni tisto, kar mnogi Nemci želijo slišati, še posebej, ker trenutna migrantska in begunska kriza napreduje, je to možnost, ki jo je potrebno pretehtati s tehtnim premislekom.

Kakorkoli, obstajajo težke odločitve, ki jih je potrebno sprejeti. Kako Nemčija nadaljuje s tem vprašanjem vpliva tako na danes kot na jutri na kulturnih, gospodarskih in političnih ravneh.

Vir: insajder