Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Ni bil začetek medveda, vrnil se je bik - v še močnejši obliki!

Konca avgusta letos je na račun slabih podatkov oziroma napovedi o svetovni gospodarski rasti indeks Nasdaq doživel relativno močno korekcijo. Po ublažitvi slabih novic iz Kitajske in špekulacijah o novem oziroma dodatnem QE s strani ECB-ja, se je na trg vrnil optimizem.

NASDAQ 100 je tako vsem špekulantom dokazal, da ta korekcija ni bila začetek medvedjega trga. Ravno obratno. Samo v mesecu oktobru je omenjeni indeks zrasel za 14%, kar je rekordno po oktobru 2011. Dosegel se je nov vrh, ki je ameriški delniški indeks NASDAQ 100 katapultiral na najvišjo vrednost v zgodovini – vrednost, ki je celo presegla vrh internetnega balončka iz leta 2000-2001.

ni-bil-zacetek-medveda-vrnil-se-je-bik-v-se-mocnejsi-obliki

Kot vidimo na grafu zgoraj, ki prikazuje gibanje delniškega indeksa NASDAQ 100, je podporna linija označena z zeleno ob korekciji v mesecu avgustu zdržala. Od te podporne linije se je NASDAQ močno odbil in v preteklih dnevih smo bili priča novim rekordnim vrednostim tega indeksa.

Kaj lahko pričakujemo v prihodnje?

Tehnična slika Nasdaq 100 nakazuje na močan bikovski trend. Kljub temu ne smemo zanemariti, da se indeks trenutno nahaja v močno prenakupljenem območju in relativno veliko oddaljenost od svojega 50-dnevnega povprečja drseče sredine in od svojega 200-dnevnega MA, kar nakazuje, da lahko v naslednjih dneh pričakujemo konsolidacijo ali rahel povratek cene pred nadaljevanjem oziroma osvajanjem novih borznih vrhov. Premik je bil namreč v zadnjem mesecu res velik, zato bodo mnogi borzni udeleženci zagotovo unovčevali borzne dobičke. pri tem ostaja glavno vprašanje, koliko časa lahko zdrži še bikovski trend, še posebej če upoštevamo dejstvo, da so ameriške delnice precenjene in smo, kot vse kaže, na koncu gospodarskega cikla.