Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Petrodolarju se bliža grožnja z vzhoda. V Aziji se plačuje z zlatom.Medtem, ko je nedavni splav Sino-Saudskega trgovskega sporazuma koristil mehki Kitajski moči pri zaščiti Xinjianga in Savdijcem pri diverzifikaciji svojega gospodarstva, se Kitajska počasi prepleta s savdskoarabskimi komplimenti v kitajsko-ruski zvezi. To bi lahko pomenilo veliko nevarnost za petrodolar.


Perzijski borec, ki je pokazal pot

V letih 2012/13 je ameriško ministrstvo za finance, pod Obamovo administracijo, začelo na amaterski način sveženj sankcij proti centralni banki Irana. Kot so nam povedali je bilo to storjeno zato, da bi se Iranska ekonomija in socialno življenje dovolj utrudilo da bi pripeljalo Tehran do pogajanj okoli njihovega nuklearnega programa. Argument okoli tega, ali so razvijali orožje ali ne, niti ni pomemben, pomembno je kako so se Iranci izognili tem sankcijam Amerike.
Sankcije so bile namenjene stiskanju, ampak Iranci so razbremenili likvidnostno zanko tako, da so uporabili vse svoje banke, ki niso bile v sankciji in prodali olje Indiji. Seveda Indijci niso mogli plačati neposredno niti niso mogli plačati posredno z rupiji zaradi sankcij Amerike in infrastrukture, trgovanje pa je bilo potrebno v dvostranski valuti. Namesto tega je Iran zahteval, da Indija plača v zlatu in tako je Indija plačala Turčiji, bližnje vzhodnem zlatem trgu, Turčija pa Turško zlato Iranskim bankam, katerega so zamenjali s Centralno Banko Irana.
Turčija bi lahko postala zlato plačilni mediator v vsej Aziji in že nacionalizira ta sektor s potrebami po privatnem zasegu, da bi lahko podprla Turško ekonomijo, o čemer pa se redko poroča.
Ta pametna naveza se imenuje iransko-indijski-turški trikotnik. Iran se je izogibal dominanci ameriškega dolarja in trgovanja s pravim denarjem in ne fiat valute, ki se printa kot tople žemljice. Trgovali so z zlatom in to ni nekaj kar bi se lahko potegnilo skozi SWIFT in elektronsko trgovanje z lahkoto. En tak preprost intermediator v plemenitih kovinah bi lahko povzročil uničenje Obamovih ohromitvenih sankcij.
Iran miselno kot tudi praktično noče imeti nič z dolarjem in želi biti prost monetarnih pritiskov iz strani Amerike. Učinkovitost te utaje je državam kot so Kitajska, Rusija, v manjšini tudi Indija in Južna Koreja omogočila vpogled v sistem, ki omogoča večjo neodvisnost od ameriškega dolarja. Iranski zlati trikotnik je že pokazal uspešnost na tem področju.


Kitajski izkoriščevalci in njihova rumena kovina

Ruska centralna banka je v marcu 2017 odprla poslovalnico v Beijingu in tako naredila prvi korak pri uveljavljanju menjave v zlatu podprtem standardu. To bi z dokončanjem izdajanja prvih zveznih obveznic, denominirane v kitajskem juanu, lahko omogočilo uvoz zlata iz Rusije.
Trgovanje z Rusijo se povečuje, želja kitajske vlade pa je internacionalizirati juan in še naprej trgovati v juanu. Te korake je Kitajska že storila z dvostranskim trgovanjem, naravnimi trgovalnimi sistemi in tako dalje. Ko sta Rusija in Kitajska podpisali sporazum za cevovod v višini 400 milijard, je Kitajska želela in tudi plačala s svojimi obveznicami, kasneje pa so kupili tudi rusko olje z juanom.
Takšne in podobne odcepitve od dolarja se pojavljajo v čedalje več oblikah, ena najbolj nevarnih pa je trgovanje Rusije s kitajskim juanom in menjave le tega za zlato. Kitajski juan, ki so ga rusi prejeli s prodajo njihove nafte Kitajcem, že vračajo preko Shanghai gold exchange z nakupi zlata.– na kratko trgovalni sistem oz. menjava.
Kitajci upajo, da bodo z asimilacijo juanovih terminskih pogodb za nafto, omogočili plačilo nafte z juanom, zavarovanje pa bo narejeno v Shanghaju, kar bo omogočilo juanu, da bo primarna valuta za trgovanje z oljem. Največji svetovni uvoznik (Kitajska) in izvoznik (Rusija) delata na tem, da se plačila izvedejo v zlatu. Kdo bi torej bil največja pridobitev k paktu trgovanja olja z juanom? Saudijci, seveda.
Vse kar Kitajci potrebujejo je, da Saudijci prodajo Kitajsko nafto v zameno za juan. Če se Saudska hiša odloči za to menjavo, bodo sledile zalivske naftne monarhije, Nigerija in ostali. To bi fundamentalno ogrozilo petrodolar.
S tako odločitvijo si bo Kitajska zadala hud udarec na področju izvoza. Ne smemo pozabiti, da je Kitajska v namerni preobrazbi iz proizvajalca in izvoznika v ponujalca storitev in potrošnika svojih produktov. Poglejmo samo tehnološki sektor Kitajske, e-commerce sektor in ostale domače sektorje, ki priskrbijo velik del trga trajnostnih storitev in rasti.
Druga možnost je tudi, da si Kitajska morda ne želi, da bi bil juan svetovna rezervna valuta, ampak samo močna valuta, pokrita z zlatom. Imeti zlat papir verjetno ne bo ogrozil kitajskega izvoza, saj preoblikujejo svoje gospodarstvo in njegove prihodnje izvoze.
Beijing bi lahko morda tudi pomislil, da če se Saudsko Arabijo prepriča, da trguje z juanom ali z zlatom kritim juanom itd, bo to morda pritegnilo tudi Južno Korejo in Japonsko, saj se obe že sedaj trudita odcepiti od Ameriškega dolarja.
Kitajska in Iran sta bili prvi državi, ki sta začeli z izogibanjem dolarju, sledila jima je Rusija z izmikom SWIFT sistema in na to še Indija z umikanjem dolarju preko dvostranskih trgovskih poslov. Kitajska in Japonska sta uvedli korake do direktnega trgovanja, tako kot Japonska in Indija, mimo dolarja.
Uporaba alternativnih plačilnih sistemov kot so zlato, juan, rupij, rubel in ostala plačilna sredstva so vse bolj zaželjeni, saj se preko le teh države uspešno izogibajo potencialnim sankcijam, upadu in težavam dolarja.


Kakšen upad?

Če pogledamo na vzhodno zahodni cikel, baby-boom demografijo na zahodu, rastočo neenakost v cikličnem premiku sredstev, razmerje med zadolženostjo gospodinjstev in odstotek razpoložljivega dohodka, opazimo, da Kondratievi odkloni kažejo previsoko in padajo v deflacijski val.


Kaj, prosim?

Torej, vsi ti omenjeni vali so ekonomski premiki premoženja. Vse kaže na upadajoč zahod in vzhajajoč vzhod. Enako lahko za to krivimo centralne bankirje in politiko kvantitativnega sproščanja ter tiskanja v blaginjo. Ideja je napačna in je omogočila bogatenje samo bogatejšim in ne more več odvrniti cikličnega pritiska. Dogaja se premik v svetovnem monetarnem sistemu.
Kitajska ekonomija se je začela osredotočati na domačo produkcijo in posle. Trumpova administracija pa misli, da bo z razvrednotenjem dolarja pomagala Ameriškemu izvozu in posledično rasti ekonomije(rasti znotraj sedanjega monetarnega sistema). Precenjeni dolar je sedaj subvencioniran in slaven Ameriški standard življenja oslabljen. Vsakršno slabljenje dolarja bo imelo hude posledice.
Amerika bi morala prestrukturirati svojo ekonomijo v smeri rasti. Ne more nadaljevati po sistemu ekonomije servisa dolga, ki uvaža vse dobrine, ki jih ne ustvari. To ni vzdržno in še vedno ponavljajoča napaka velikih. Bogastvo sveta se pomika na vzhod.
Petrodolar je zadnji tir ameriškega standarda življenja, ki ga srednja Amerika tako ceni. Če juan zamenja roke v smeri toka nafte in zlate obveznice zletijo, bo Amerika šokirana ko bo tudi Saudska Arabija rekla, da enako rada vidi rdeč denar kot zelenega, ali pa še slabše rumeno kovino, ki pa se v večini pomika vzhodno.

Vir: www.globalresearch.ca