Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Pokol na kreditnem trgu in veliko presenečenje tega tedna

Udeleženci na trgu nestrpno čakajo na odločitev FED-a o obrestnih merah, zato danes objavljamo intervju z enim od velikanov v poslovnem svetu. Razpravljali bomo o prelivanju krvi na kreditnih trgih in morebitnem velikem presenečenju v tem tednu.

James Turk: "Končno smo prišli do tega trenutka, ko bo Fed napovedal, ali bo, prvič po sedmih letih, dvignila dolarske obrestne mere. Najava bo opravljena danes popoldne ob zaključku dvodnevnega zasedanja Fed-a...

Turk nadaljuje: "Po številnih javnih izjavah v zadnjih nekaj tednih, so Fed-ovi uradniki navedli, da se bo stopnja dvignila za 0,25 odstotka. Vendar še vedno obstajajo dobri razlogi za sum, da se bo Fed ponovno odločil, da bodo obrestne mere nespremenjene.

Pokol na kreditnih trgih
Na primer, kreditni trgi po vsem svetu so v razsulu. To vidmo zlasti na trgu »junk« obveznic, saj najšibkejši člen v verigi vedno popusti prvi.

 pokol-na-kreditnem-trgu-in-veliko-presenecenje-tega-tedna

Ko gre za kreditno tveganje, se imenujejo "junk" z razlogom. To so obveznice podjetij, ki stojijo na robu med solventnostjo in stečajem. Najmanjši spodrsljaj je lahko npr. za naftne družbe, ki so si pretirano izposojale, ker so mislile, da cene surove nafte ne bi nikoli padle pod 60$, usoden.

Še hujše je, da je kreditno poslabšanje pronicalo v bančni sistem. Pri Wells Fargo so pred kratkim dejali, da se "napetosti" v njihovem portfelju posojil do energetskih podjetij, zaradi padca cen nafte, večajo. To je še en razlog, zakaj se Fed lahko odloči, da ohrani obrestne mere na trenutnem nivoju.

Najboljši razlog, da Fed ohrani obrestne mere je lastna obremenitev dolga ameriške vlade. To je razlog, zakaj že leta govorim, da se stopnja nikoli ne bo dvignila. Ameriška vlada ima toliko dolga, da si ne more privoščiti, da bi plačali pošteno obrestno mero.

Čez nekaj tednov bo dolg zvezne vlade presegel 19 bilijonov $. Ocenjujem, da približno 14 bilijonov $ tega dolga temelji na kratkoročnih obrestnih merah. Torej bi 0,25-odstotni porast mer poslabšala vladni proračunski primanjkljaj za približno 35 milijard $ na leto.

Zvezna vlada ne bo zmanjšala porabe na drugih področjih za poplačilo dodatnih obresti. Torej bo vsak dvig obrestne mere povečal odhodke vlade in povečal proračunski primanjkljaj.

Hiperinflacija In veliko presenečenje
Skratka, višje obrestne mere so pot do hiperinflacije in uničenja dolarja. Fed-ovi uradniki to nedvomno razumejo. Zato ne bodite presenečeni, če Fed pusti obrestne mere nespremenjene. Ampak, če Fed oznani dvig obrestne mere, bo to zelo "ublažena" napoved.

Fed bi lahko pustil spodnji razpon medbančne obrestne mere nespremenjeno na 0 in povečala le zgornji razpon za pol odstotka. Poleg tega se bo po objavi, veliko govorilo o zmanjšanju pomenu dviga, da bi poskušali dvigniti borze višje.

Torej, poglejmo kaj bo prinesel najnovejši poseg Fed-a danes okrog 20.00 ure. Veliko presenečenje bo, če Fed ne dvigne obrestne mere. Ampak ne glede na to, bo to divji teden.

Vir: insajder