Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Povpraševanje po zlatu na Kitajskem se bliža rekordu - rezerve zlata v oktobru povečane za 14 ton

Medtem, ko so cene zlata še naprej medle in so na dobri poti za njihov najhujši mesec od leta 2013 je svetovno povpraševanje, predvsem na Kitajskem še naprej zelo močno. Kitajska bo verjetno spet dosegla nov rekord za dobavo zlata v letu 2015.

povprasevanje-po-zlatu-na-kitajskem-se-bliza-rekordu

Šanghajska borza zlata (SGE) še vedno beleži rekordne dobave, kot so poročali prejšnji petek. V tednu, ki se je končal 20. novembra je znašala dobava 54,063 ton. Dobave fizičnega zlata iz SGE so še naprej najboljši pokazatelj ali približek za dejansko kitajsko povpraševanje in zdi se, da bo kitajsko povpraševanje po zlatu doseglo nov rekord v letu 2015 (glej grafikone spodaj).Kitajska je dodala še 14 ton ali 450.000 unč zlata svojim deviznim rezervam v oktobru.

V nasprotju s splošnim prepričanjem, da je povpraševanje po plemenitih kovinah zmanjšano, je pravzaprav zelo robustno in seveda, rastoče na ključnih trgih, kot je Kitajska. Podatki kažejo, da je povečevanje povpraševanja po kovancih in palicah ter povečanje odkupa s strani centralnih bank, potisnilo fizično povpraševanje po zlatu navzgor za 7% v tretjem četrtletju. Povpraševanje po zlatih kovancih in palicah, je v primerjavi s tretjim četrtletjem 2014, poskočilo za 26%.Naložbe v plemenite kovine na drobno so se povečale pri najboljših kupcih, ki so Kitajska, Indija in Nemčija - rast 26 odstotkov, 30 odstotkov in 19 odstotkov. Samo ti trije trgi so kupili dodatnih 26 ton fizičnega zlata.Ta podatek je bil potrjen s strani WGC (World Gold Council). Njihovi podatki kažejo globalno rast investicijskega povpraševanja za velikih 27% na 230 ton, kar je rast od 181 ton v tretjem četrtletju 2014. Skupno povpraševanje se je letos, v primerjavi z lani, povečalo za 8%, na 1.121 ton. Razlog je, da je prodaja terminskih pogodb in ETF skladov prispevala k padcu cene za kar 6% v juliju, kar je podprlo povpraševanje po fizičnem zlatu po vsem svetu.Še en primer, kako velike koncentrirane prodaje na terminskem trgu na Comexu v tem trenutku vodijo k nižjim cenam... Zadnji primer je bil opažen pri trgovanju v petek, po ameriškem prazniku v četrtek.

Več čudnega trgovanja na Comexu smo videli, ko je bilo na trg sproščenih 18.000 zlatih terminskih pogodb, vrednih 2 milijardi $, v času, ko je bil trg manj likviden.Narava prodaje je pokazala, da prodajalec ni imel motiva dobička. Prodaja je zlatu storila tako psihično kot tehnično škodo. Zlati sentiment je že tako uničen in mu take poteze ne bodo pomagale. Cene so padle pod tiste, ki jih Goldman Sachs in drugi vidijo kot tehnično "ključne ravni".Kot je bil primer že ob številnih priložnostih v teku zlatega bikovskega trga, so cene zlata ignorirale pozitivne realne fizikalne dejavnike ponudbe in povpraševanja, saj je trg terminskih pogodb povozil vse ostalo.Pričakujemo zelo robustno kitajsko svetovno povpraševanje po fizičnem zlatu, ki bo ponovno uveljavilo realno stanje. Špekulativni igralci na trgu lahko utrpijo grd udarec, saj bodo tisti, ki nimajo fizičnih plemenitih kovin, v težavah.Poslabšanje temeljev svetovnega gospodarstva je tako pomembno, da Fed razmišlja o povečanju obrestnih mer.Kljub temu so vse oči spet uprte v Fed in možnost skromnega 0,25% dviga obrestnih mer. Fed sicer o tem razmišlja že več mesecev in kot vedno, je najbolje, da pazite, kaj počnejo, namesto, kaj pravijo.Ignorirajte hrup Fed-a in se še naprej osredotočajte na dolgoročne temelje trga plemenitih kovin. Tudi, če povišajo obrestne mere danes, se bodo negativne realne obrestne mere nadaljevale tudi v bližnji prihodnosti.Dolgoročna diverzifikacija vrednosti in koristi zlata so še naprej v veliki meri prezrte v korist poenostavljene analize in površnega poudarka na nominalni vrednosti zlata izključno v dolarjih.Kratkoročni špekulanti so bili, zaradi nedavne cenovne šibkosti, spet izprani iz terminskega trga in mnogi špekulanti so pozicionirani v kratkih (short) pozicijah.Preudarni vlagatelji bodo še naprej, ob padcih, postopoma kopičili fizično zlato. Glede na različna makroekonomska, sistemska, geopolitična in monetarna tveganja v današnjem svetu, lastništvo fizičnega zlata in srebra v najvarnejših trezorjih na svetu, še nikoli ni bilo bolj preudarno. 

povprasevanje-po-zlatu-na-kitajskem-se-bliza-rekord-2

Vir: insajder