Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Prevzemite nadzor nad svojim denarjem

Kako živimo svoje življenje, je močno odvisno tudi od naših financ. Istočasno velja, da so naše finance odvisne od našega življenjskega sloga. Ne glede na to, kakšni smo po naravi in na kakšen način si organiziramo svoje vsakodnevne obveznosti, si le s skrbnostjo in dosledno organiziranostjo osebnih financ zagotovimo miren spanec.

Denar je res sveta vladar, vseeno pa ne dopustite, da bi tako prevladal nad vašim življenjem, da bi vas to pripeljalo do neprijetnih in neželenih situacij. Z nekaj preprostimi prijemi imate lahko nadzor nad svojim denarjem.


Načrtujte svoje nakupe

Brezglavo zapravljanje in impulzivno nakupovanje vas bo drago stalo. To sicer ne pomeni, da si sem in tja ne smete privoščiti kakšnega nenačrtovanega nakupa, zlasti nežnejši spol se bo strinjal, da je nakupovanje zabavno in da lahko z njim odpravimo slabo razpoloženje. Občasno si zato le privoščite kakšen priboljšek, vseeno pa ne pustite, da bi vam stvari ušle izpod nadzora. Vsak mesec dajte malo na stran, pri rednih tedenskih ali dnevnih nakupih, kot so hrana, čistila in kozmetika, pa si pripravite nakupovalni seznam in se ga držite. Če boste po nakupih odšli brez jasnega načrta, kaj boste kupili, boste zagotovo kupili vse drugo kot tisto, kar resnično potrebujete, in verjemite – zapravili boste veliko več!

Spremljajte prilive in odlive

Se vam je že zgodilo, da ste v trgovini obstali na blagajni s polno košaro izdelkov, vaša bančna kartica pa je bila ob plačilu zavrnjena. Najraje bi se pogreznili v zemljo. Ne dovolite si, da bi se znašli v takih in podobnih situacijah. Situacije, ko položnice ostanejo neplačane, ker ste si v dobri veri, da ste vse mesečne obveznosti že poravnali, privoščili malce preveč zapravljanja za nepotrebne stvari, zagotovo niso zaželene. Bodite raje gospodar svojega denarja in ne dopustite, da bi denar vladal vam.

Stalno po malem varčujte

Poleg rednega varčevanja, ki ga imate sklenjenega in za katerega na mesec odmerjate določeno vsoto denarja, poskusite nekaj denarja privarčevati tudi sproti. Po svojih zmožnostih seveda. Poskusite vsak mesec dati na stran manjšo vsoto denarja, in če ne bo res nujno, je ne zapravite. Naslednji mesec poskusite storiti enako. Mogoče se bo kakšen mesec pojavil kakšen nepričakovan izdatek in tega denarja ne boste mogli privarčevati, boste pa zato imeli nekaj na strani od prejšnjih mesecev. Če na ta način pridno varčujete, se lahko ob koncu leta nabere tudi do 300 evrov. Tako boste praktično brez žrtvovanja imeli 300 evrov več za težko zasluženi dopust.

Razporedite svoj mesečni dohodek

Predlagamo, da vodite evidenco rednih mesečnih izdatkov. Zapisujte si, koliko na mesec gre za stanovanjske stroške, koliko zapravite za hrano in bencin ter koliko odštejete za varčevanja in vse preostale izdatke. En mesec ali dva si shranjujte račune, da boste vedeli, pri čem ste. Določite, koliko na mesec ste zmožni zapraviti za sprotne in neobvezne izdatke. Na ta način boste dobili celostno sliko, koliko denarja dejansko zapravite za določeno stvar in koliko vam ga še ostane.

Položnice plačujte v rokih

Ne zamujajte s plačili položnic, ob tem pa se izogibajte nepotrebnim dodatnim stroškom z opomini in zamudnimi obrestmi. 

Vir: siol.net