Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Priprave Kanade na prihajajoči zlom bank z novo bail-in zakonodajo

Dne 22. marca je kanadska vlada predložila proračun za novo poslovno leto, ki ne bo samo povečal primanjkljaja za 2016-17, ampak bo tudi prelomil obljubo po uravnoteženem proračunu s strani stranke novega predsednika vlade iz časa volilne kampanje. Vendar pa je tisto, kar je morda še bolj škodljivo za ljudi v Kanadi, da se globoko v tej novi zakonodaji proračunu skriva zahteva za postopke bail-ina (reševanje z zasebnimi sredstvi), kjer je insolventne banke potrebno ponovno kapitalizirati.

 priprave-kanade-na-prihajajoci-propad-bank

In na žalost se to lahko zgodi prej, kot si ljudje v Kanadi mislijo.

To pa zato, ker veliko število bank zdaj ugotavlja, da ne morejo prejeti poplačil v višini več milijard dolarjev (kanadskih dolarjev) iz naslova posojil naftnim družbam, kar je posledica padanja cen, ki ne samo, da so domačim proizvajalcem prinesle izgube, ampak so v nekaterih primerih celo pomenile ukinitev projektov v celoti.

Uvajanje dokapitalizacije bank preko "Bail-in" režima

Za zaščito kanadskih davkoplačevalcev v malo verjetnem primeru velikega propada bank, je vlada predlagala izvajanje bail-in ureditve, ki bi utrdila načelo, da so bančni delničarji in upniki odgovorni za tveganja banke in ne davkoplačevalci. To bi organom omogočilo pretvorbo upravičenega dolgoročnega dolga propadajoče in sistemsko pomembne banke v navadne delnice za dokapitalizacijo banke in da le-ta ostane delujoča oz. da ne zapre svojih vrat. Tak ukrep je v skladu z mednarodnimi prizadevanji za odpravo morebitnih tveganj za finančni sistem in širše gospodarstvo institucij označenih kot "prevelike, da bi propadle".

Vlada predlaga uvedbo okvirne zakonodaje za režim, skupaj s spremljajočimi izboljšavami orodij za reševanje kanadskih bank.  Sledili bodo predpisi in smernice, ki določajo dodatne funkcije režima. To bo zainteresiranim stranem dalo dodatno priložnost, da izrazijo svoje mnenje o elementih predlaganega režima.

Bail-in režim za banke

Finančni sistem Kanade se je dobro odrezal tudi v času svetovne finančne krize leta 2008. Od takrat je Kanada bila aktivni udeleženec v programu skupine G20 za reformo finančnega sektorja, katere cilj je obravnavanje dejavnikov, ki so prispevali h krizi. To vključuje tudi mednarodna prizadevanja za odpravo morebitnih tveganj za finančni sistem in širše gospodarstvo institucij, ki so "prevelike, da bi propadle". Izvajanje bail-in režima za domače in sistemsko pomembne banke bi utrdilo orodja za reševanje bank, na način, da je v skladu z najboljšimi praksami medsebojnih pristojnosti in mednarodnimi standardi, ki jih je potrdila skupina G20. - Zerohedge

 

Poleg porabe formalnega vladnega primanjkljaja, ki ga je za naslednje proračunsko leto zahteval novi predsednik vlade, je več provinc v Kanadi že globoko v svojih finančnih težavah… poleg Ontaria je Alberta celo prosila svoje državljane, da prostovoljno pomagajo odplačati dolg, poleg davkov, ki jih že tako plačujejo.

Po zadnjih statističnih podatkih iz začetka tega meseca, se šest največjih bank Kanade že spogleduje z več kot 100 milijard $ v obliki posojil energetskemu sektorju in kreditov, ki so v nevarnosti neplačil, saj se cena nafte še naprej giblje pod 40 $ za sodček. In s kanadskim dolarjem v senci svetovnih rezervnih valut, so vsi upi za gospodarsko okrevanje še vedno zelo majhni, z vsakim novim dnem pa se zgolj povečuje možnost, da bo Kanada naslednja država, ki bo izvajala bail-in na plečih svojih vlagateljev.

Vir: insajder