Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Razmišljate kot ˝revež˝ ali kot ˝bogataš˝?

Se zavedate, da naš notranji odnos do denarja določa koliko premoženja pritegnemo v naša življenja? Ali ste vedeli, da naša notranja pričakovanja, prepričanja in razmišljanje o denarju oblikujejo naše finančno stanje ter odločitev o tem ali bomo živeli v blaginji ali ne? Drži namreč dejstvo, da je naše materialno stanje mogoče spremeniti izključno skozi naše spremembe v razmišljanju. Zato vsekakor ni vseeno, kakšne so naše misli in razmišljanja o denarju, premoženju, bogastvu, itn… 


Naš notranji svet kreira naš zunanji svet

Vsak, ki bi želel povečati svoje prihodke ali preprosto imeti več denarja, se lahko tega loti z veliko strategijami, ki jih predpisujejo različni strokovnjaki. Verjetno pa je najpomembnejše dejstvo to, kakšen odnos imamo do denarja. Vidimo lahko namreč zelo veliko praktičnih dokazov o tem, da sta naše finančno stanje in naš odnos do denarja, torej razmišljanje o denarju, izjemno povezana.

Naš odnos do denarja namreč določa, koliko finančnih sredstev bomo pritegnili v naša življenja. Če o denarju in na splošno o bogastvu in premoženju razmišljamo negativno (imamo negativna prepričanja), se v nas ustvarjajo konflikti, s čimer je na koncu meseca tudi naše stanje v denarnici ali na bančnem računu zgolj odraz našega razmišljanja – torej v večini, negativno. In seveda obratno prav tako velja, čeravno moramo dodati, da samo pozitivno razmišljati o denarju še ne prinese rezultatov, je tukaj potrebno tudi delo, disciplina, nadzor, drznost, pogum, itn… A gotovo lahko rečemo, da je pozitivno razmišljanje o denarju osnova za naš prihodnji finančni uspeh.

Kot vse na svetu deluje po načelu vzrok – posledica, ni nič drugače tudi z denarjem. Finančni uspeh je v večini primerov vedno posledica enega ali več vzrokov. Ljudje se moramo torej ukvarjati izključno z vzroki, ki bodo pripeljali do boljšega finančnega stanja in ne, da se v večini ukvarjamo zgolj s posledicami, ki ne izboljšujejo rezultata (primer: Ukvarjamo se z našim trenutnim negativnim stanjem na bančnem računu, ne analiziramo pa, zakaj je do njega prišlo in kaj danes spremeniti, da jutri tega stanja ne bo več).

˝Vse je v glavi˝

Če verjamemo v to, da so naše misli vzrok, naše življenjske okoliščine (življenje, ki ga živimo) pa zgolj posledica tega, kar mislimo, ugotovimo, da so naše misli glavna kreativna sila v življenju vsakega posameznika. In ker z našimi mislimi gradimo in ustvarjamo našo resničnost, je izjemnega pomena prav to, kako razmišljamo o denarju. Kajti, tudi če prejmemo naenkrat veliko denarja, to v večini primerov ni rešitev, saj ne odpravimo vzroka – to je, ali o denarju razmišljamo negativno ali pozitivno. Statistika pravi, da je kar 80 odstotkov naključnih milijonarjev (ki so čez noč prejeli večjo količino denarja preko iger na srečo, dediščine,itn…) v manj kot treh letih na ˝nuli˝ ali celo v negativnem stanju z nabranimi dolgovi. Torej, veliko denarja še ne pomeni rešitve, čeprav se marsikomu zdi tako.

Na naš način razmišljanja ter naša prepričanja v večini vplivajo naši starši ali družba, v kateri smo vzgojeni. Ti ˝programi˝ se skrivajo v naši zavesti in nato določajo, kako ravnamo z denarjem. Če ugotovimo, da nam večina teh programov ˝odnaša denar˝ in ne obratno, je to dober signal, da se moramo pričeti aktivno ukvarjati s to tematiko. Vse naše današnje misli določajo prihodnost, prav tako tudi tiste, ki so povezane z denarjem. Da bi privlačili več denarja, moramo biti pripravljeni – predvsem duhovno. Vse ostalo, da ga dobimo, se nato poveže z našimi dejanji, ki so odraz naših misli. Tako potem tudi v fizičnem svetu poskrbimo, da opravljamo dejavnosti, ki prinašajo več denarja.

Naučiti se razmišljati kot bogataš

Prvi korak na poti do razmišljanja, ki ga premorejo najuspešnejši in najbogatejši, je vsekakor reprogramiranje naših misli in osredotočenost ter naravnanost na uspeh. V tem koraku mora vsak posameznik globoko pri sebi preveriti svoja globoka prepričanja glede denarja, bogastva ter uspeha. Če odkrijemo, da imamo veliko več negativnih prepričanj, ki nas ovirajo kot tistih pozitivnih, ki nas podpirajo, je potrebno pričeti delati na tem. Ljudje smo bitja navad, torej že naše navade (ravnanje z denarjem, odnos do izobrazbe, odnos do tveganj) odražajo naša globoka prepričanja. Če bi zares radi imeli več, bo za to potrebno spremeniti negativna prepričanja iz katerih bodo nato sledile drugačne, boljše navade.

3 primeri negativnega prepričanja o denarju:

1.Kaj pa ti bo denar, važno je, da si zdrav.
2.Tisti, ki imajo denar so pohlepni, vzvišeni in sebični, denar na človeka vpliva negativno.
3.Bogat biti je lahko, srečen pa težko.

3 primeri pozitivnega prepričanja o denarju:

4.Zakaj ne bi mogel biti človek zdrav in bogat hkrati?
5.Tisti, ki imajo denar, so zanj trdo delali in ga danes vračajo nazaj v svojo okolico in družbo.
6.Če si bogat, lahko vedno najdeš način, da si srečen – še posebej, ko lahko daješ.

Na tem mestu se soočimo z dejstvom, da denar ni nič slabega in da biti bogat oziroma imeti veliko denarja še ne pomeni, da je človek slab ali zloben. V osnovi lahko rečemo, da je človekova pravica, da živi v blagostanju. Ljudje v svojem razvoju rastemo in se razvijamo – tako miselno, duhovno kot tudi finančno. Bogati ljudje to vedo in se ne zadovoljijo zgolj z minimalnim, če imamo vsi na voljo več.

Če smo uspeli spremeniti prepričanja in jih obrniti na bolje, pa se moramo v drugem koraku zavedati dejstva, da je denar izključno oblika energije, ki je sicer izražena v precej konkretni obliki. Lahko rečemo, da je človek ˝ekonomsko zdrav˝, kadar denar v njegovem življenju svobodno kroži in ga ima posameznik dovolj za zadovoljitev svojih želja in ciljev. ˝Ekonomska depresija˝ pa pri človeku nastopi takrat, ko je človek zgolj grabežljiv, pridobiva denar na škodo drugih, denar skriva in ne da od sebe niti drobiža. Revščina (z vsem spoštovanjem do izjem) je tako vedno neke vrste bolezen, ki je nastala zaradi negativnih stališč o denarju, ki se projicirajo v našo realnost. Če torej oddajamo pozitivno energijo, bomo denar privlačili. Negativna ga odvrača in privlači tisto, kar ne želimo, a žal prav to sporočamo.

Bistvo je v dajanju

Ključnega pomena pri vprašanju ali razmišljate kot bogataš ali revež je prav to, s kakšno energijo razmišljamo o denarju. Ali izhajamo iz prepričanja o izobilju ali iz prepričanja o pomanjkanju. Naša energija, ki jo izžarevamo ob tem namreč določa, koliko denarja bomo privabili v svoje življenje.
Prepričanje o obilju – nič mi ne manjka

Človek izhaja iz prepričanja, da je največja radost v dajanju; dajanje sproži radost, zadovoljstvo in predvsem izpolnitev; radost je tista energija, ki privlači denar; z dejanji darovanja dokazujemo, da živimo v obilju, da imamo torej dovolj; občutek, da imamo dovolj sprosti energijo in pritok denarja še naprej, ker se počutimo, kot da nam nič ne manjka.

Prepričanje o pomanjkanju – vse mi manjka

Človek izhaja iz zavesti o stalnem pomanjkanju, s čimer drži vse pri sebi, ne zapravlja, pazi na vsak ˝cent˝; miselno je fokusiran na to, kako trošiti previdno in ne na to, kako pridobiti več denarja; bistvo tega prepričanja je da denar zgolj kopičimo in ga nič ne dajemo, da ostane za nas več; vseskozi se je potrebno truditi in iskati vse mogoče načine, da se izognemo revščini.

Radost iz prepričanja o obilju je tista energija, ki podpira naša pozitivna prepričanja o denarju in zato privlači še več denarja. Nasprotno je prepričanje o pomanjkanju negativna energija, ki je usmerjena k temu, da samo kopičimo in ne dajemo nič, s tem pa načeloma v svoje življenje privlačimo vedno manj denarja.

Denar – dober sluga, a slab gospodar

Denar in vse, kar je povezano z njim – posebej pa misli o denarju - je potrebno obvladovati. Kajti, kot pravi pregovor, da je ˝denar dober sluga, a slab gospodar˝, ki dokazuje, da lahko mi obvladamo denar ali pa denar obvlada nas same. A le v prvem primeru so rezultati takšni, da nas zadovoljijo, naredijo srečne in predvsem finančno uspešne.

Revija Obrtnik Podjetnik, marec 2017