Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Rudarski CEO pojasnjuje, zakaj bi srebro lahko doseglo ceno $ 136,67

»Brez srebra« pričenja, »bi se naša celotna družba vrnila v kameno dobo.« Slavnostni govornik je bil predsednik uprave enega največjih srebrnih rudarskih podjetij na svetu. Bil je tudi poseben slavnostni govorec na letni seji (za zaprtimi vrati) Atlas 400.

Direktorji rudarskih družb skoraj vedno začenjajo predstavitve s tem, kako pomembne so njihove surovine.
»Če ne bi imeli kobalta (cobalt), bi bili znova jamski ljudje.« oz. »Brez molibdena (molybdenum) bi svetovna sodobna tehnologija prenehala obstajati.« Sliši se impresivno, vendar velja podobna zgodba za skoraj vse industrijske dobrine na svetu, od bakra, lesa do recikliranega jekla.

Prava naložbena teza o srebru je, da je plemenita kovina, ki ima industrijske lastnosti z dolgoročno tradicijo in vrednostjo. Enako kot zlato je tudi srebro starodavna oblika denarja, predvsem zaradi naslednjega razloga: od 118 kemijskih elementov, ki obstajajo v periodnem sistemu, imata zlato in srebro nekatere kemijske lastnosti, ki sta ju naredili za idealno menjalno sredstvo naših prednikov.

Zlato in srebro sta trdna pri normalnih temperaturah (za razliko od helija). Nista radioaktivna (kot plutonij). Nista eksplozivna, ko prideta v stik z vodo (kot cezij), prav tako pa ne rjavita, ko sta v stiku z vlago (kot železo). Najpomembneje pa je to, da sta zlato in srebro dovolj redka, da ohranjata vrednost, vendar pa tudi ne tako zelo, da je skoraj nemogoče, da se ju ne bo dalo več kopati. Med obema je zlato seveda bolj redko ... zato višja cena.
Obstaja stara ocena US Geological Survey iz poznih 1960-ih, ki kaže, da je razmerje med srebrom in zlatom v zemeljski skorji približno 21:1. (Torej, ob predpostavki, da je to res, bi bilo teoretično razmerje cene med njima približno 21:1). V starih časih je bilo razmerje cen med tema dvema kovinama pogosto v razmerju 15:1, torej je bila ena unča zlata vredna 15 unč srebra. Danes je razmerje približno 75:1, ki temelji na ceni zlata okoli $1230,00 za unčo, in srebra po ceni $16.35 za unčo. To je dokaj visoko razmerje, upoštevajoč sodobne standarde, ker je bilo povprečje v zadnjih nekaj desetletjih 50:1.

To bi pomenilo, da bi se srebru morala zvišati cena glede na zlato, da bi se razmerje lahko vrnilo na svoje zgodovinsko povprečje. (Razmerje 50:1, bi pomenilo ceno srebra na $24.60, pri ceni zlata v $1230,00).
To so seveda argumenti, o katerih smo mnogi že slišali. Ta vikend, pa nam je direktor rudarskega podjetja povedal (Atlas 400), da je trenutno razmerje rudarske proizvodnje med obema kovinama okoli 9:1. To pomeni, da na 9 unč srebra izkopljejo 1 unčo zlata.

To je zelo zanimiv podatek, če ga ocenjujejmo z vidika ponudbe in povpraševanja.
Glede na Silver Institute, je povpraševanje po srebru dosegalo rekorde v letu 2016. Toda cena srebra se, vsaj v primerjavi z zlatom, giblje blizu izjemno nizkega povprečja 75:1. (Tudi zgodovinsko povprečje je okoli 50:1). Čeprav je cenovno razmerje 75:1, je nova ponudba srebra je samo 9:1.
Teoretično to pomeni sledeče: če je dobava kovine v razmerju 9:1, bi naj bi bila cena prav tako 9:1 (kar bi pomenilo, da bi bila cena srebra $ 136,67).

Očitno je, da je to zgolj akademski postulat; realnost je le redko v skladu s teorijo. Rudarski upravitelji ne dosegajo cene srebra $136+. In vendar je jasno, da je nevzdržen širok prepad med razmerjem cen zlata/srebra v primerjavi z razmerjem pridobljenega zlata/srebra, še posebej, ker je povpraševanje srebra ves čas visoko. Cene surovin se po navadi začnejo bistveno premikati, ko trg spozna, da je resna neusklajenost med ponudbo/povpraševanjem. Tako, se zdi, je trenutno stanje s srebrom zdaj. In medtem, ko bi bilo neumno pričakovati, da bo cena srebra dosegla 100 $ +, gotovo obstajajo verodostojne razlage, zakaj naj bi razmerje zapolnilo vrzel.

Ali imate načrt B?


Če delate, imate denar na banki, vlagate, ste morda tudi lastnik podjetja in imate svoje celotno premoženje v eni državi, ste položili vsa jajca v eno košaro. Visoko ste staviti na predpostavko, da bo vse kar se dogaja v določeni državi ok - za vedno. Vendar kdo lahko to - za vedno - zagotavlja? Karkoli, kar bi lahko privedlo do gospodarske katastrofe (npr. naravne nesreče ali propad političnega sistema) pomeni, da bi izgubili ves svoj denar, svoje premoženje in morda celo svojo svobodo.

Na srečo, obstaja nekaj preprostih, logičnih korakov, ki jih lahko naredite, da se zaščitite pred temi očitnimi tveganji. Kontaktirajte nas na 080 30 45 ali pišite na info@timvalores.si