Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

To je lahko zadnja priložnost za nakup zlata po razumni ceni

Upajmo, da imajo komercialni trgovci prav. Če imajo, bomo dobili še eno priložnost za nakup zlata po nižjih cenah. In lahko je naša zadnja.

 to-je-lahko-zadnja-priloznost-za-nakup-zlata

Naj razložim...

Decembra je tedensko poročilo COT-a (Commitment of Traders) pokazalo, da so kratke pozicije zlata padle na neto manj kot 6.000 pogodb - najnižja raven v več kot 15 letih.

In to je bil velik znak, da se cena zlata približuje pomembnemu dnu.

Vidite, komercialni trgovci so "pametni denar". Oni so trgovci, rudarji, raziskovalci in bankirji v poslovanju z zlatom. Terminske pogodbe uporabljajo za zavarovanje svoje izpostavljenosti do zlata in za zaščito pred škodljivimi padci.

Neto kratka pozicija v zlatu je skoraj vedno pozitivno število, kar pomeni, da komercialni trgovci običajno "shortajo" kovino. To je smiselno, saj je večina kratkih komercialnih pozicij zavarovanje pred prihodnjim znižanjem cene.

Na primer, če si velik proizvajalec zlata želi zajamčene cene za svojo proizvodnjo zlata, bo prodal na kratko ali "shortal" zlato na terminskem trgu - tako zavaruje svojo stavo.

Ko zlato trguje na razmeroma visoki ravni in komercialni trgovci pričakujejo nižje vrednosti v bližnji prihodnosti, poročilo COT-a pogosto beleži več kot 150.000 neto kratkih pogodb (v bikovskem trgu lahko ta številka dosega tudi do 300.000 pogodb).

Ko pa se z zlatom trguje po nizki ceni in komercialni trgovci pričakujejo višje cene, število pogodb po navadi pade na manj kot 50.000.

Torej, ko je decembra padlo na manj kot 6.000 pogodb, in ko je zlato trgovalo pri približno 1.060 $ za unčo, je pametni denar kričal po nakupu kovine.

Do sredine marca je zlato trgovalo že pri več kot 1.270 $ za unčo. To je skoraj 20% dobiček v manj kot treh mesecih.

Na tej točki, pa čeprav, je pametni denar slonel na medvedu. Komercialni trgovci so zgradili svoje neto kratke pozicije nazaj na 195.000 pogodb. Zato sem predlagal, da je čas za pobiranje dobičkov na zlato.

Od takrat je zlato padlo okoli 50 $ za unčo. Ampak glede na poročilo COT-a prejšnji teden, ki vključuje pozicije na zadnji torek, so komercialni trgovci povečali neto kratke pozicije na 206.000 pogodb, kot lahko vidite na spodnjem grafu.

 to-je-lahko-zadnja-priloznost-za-nakup-zlata-1

To verjetno pomeni, da se bo zlato kratkoročno še potegnilo nazaj. Torej bomo vlagatelji dobili še boljšo nakupno priložnost v tednih pred nami.

Ne zamudite.

Sem lastnik zlata na dolgi rok. In veselim se priložnosti za ugodni dokup.

Medtem ko vlade po vsem svetu še naprej tiskajo, centralne banke pa potiskajo obrestne mere v negativno območje, postajajo dolgoročne pozicije na zlato še močnejše.

Vendar pa je tu nov in še močnejši argument v prid lastništvu zlata. To ni teorija zarote, in to ni zabloda investitorjev. Gre za resnični svet, katastrofo v nastajanju. To se dogaja prav zdaj. To bo spremenilo valutne trge za več generacij, ceno zlata pa poslalo v stratosfero.

To pomeni, da bo naslednja korekcija na trgu zlata morda vaša zadnja priložnost za nakup zlata po razumni ceni.

Lep pozdrav in uspešno trgovanje,

Jeff Clark

Vir: insajder