Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Tvegana so dolgoročna posojila

ZPS v knjižici o tem, kaj je dobro vedeti o najemu kredita. Samo sedem bank od 15 ponuja za dolgoročne kredite obresti, ki prinašajo mesec za mesecem enak znesek odplačila.

Za čim manj tvegano najemanje potrošniških posojil je ključno ozaveščanje potrošnikov. In njihova finančna izobrazba, so ponavljali na okrogli mizi, za katero je Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) zbrala bankirje in njihove nadzornike. Ta nasvet je bil še zlasti priročen, kadar so potrošniki, zbrani na posvetu, pripovedovali o svojih praktičnih izkušnjah za bančnimi okenci. Potrošniški krediti namreč za posameznika ne pomenijo le uresničitve želja ali potreb, ampak tudi tveganje. Pred njim se še najlažje zavaruje, če je poučen in pozna pravice, ki mu jih prinašajo zakoni, tudi novi o potrošniških kreditih. Posojilojemalec namreč zvoni po toči in rešuje, kar se rešiti da, če nepoučen z banko sklene pogodbo, ki mu pozneje visi za vratom kot kamen. 
Tudi v banki kupimo ali pa ne
Direktorica Združenja bank Slovenije Stanislava Zadravec Caprirolo poudarja: Nihče na svetu tveganj ne more preprečiti. Banke so dolžne ravnati v skladu z zakonom, dolžne so tudi ustrezno informirati svoje komitente o tveganjih, ki so jim izpostavljeni. Odločitev o tem, ali bomo kredit vzeli ali ne, je pa naša. Banka ne more nikogar prisiliti, naj kredit vzame, mu zvezati rok in reči, zdaj pa podpiši. Če želimo kredit, moramo pač pregledati ponudbo na trgu in oceniti s pomočjo banke ali kakšnega drugega svetovalca, tudi Zveze potrošnikov Slovenije, ali je tisto, kar trg ponuja, za nas sploh sprejemljivo. 

Kaj je dober dolg?

Dober dolg je tisti, ki si ga lahko privoščite in z njim uresničite nakup, ki bo za vas koristen tudi na daljši rok. Med nakupe, za katere se je smiselno zadolžiti, lahko na primer uvrstimo okna, solarne elektrarne ali nove gospodinjske aparate, s katerimi nadomestimo iztrošene in energijsko potratne izdelke, koristno pa je tudi zadolževanje za pridobivanje novih znanj.

In kaj je slab dolg? Slab dolg je praviloma tisti, s katerim je bil opravljen nakup, ki ni nujen ali smiseln, poleg tega pa preveč obremenjuje mesečni družinski proračun. Tipičen primer slabega dolga je najetje kredita za financiranje tekoče porabe gospodinjstva, za financiranje počitnic, za nakup predragega novega avtomobila. (Vir: Knjižica Zveze potrošnikov Slovenije Najem kredita, kaj je dobro vedeti)

Naše izkušnje kažejo, da stranka lahko bistveno zmanjša dolg in stroške financiranja le, če ustrezno planira svoje cilje finančno  (nakup avta ali stanovanja, šolanje otroka ali nakup solarne elektrarne). V kolikor bi želeli tak finančni plan, nas kontaktirajte na 080 30 45.

Vir: Večer