Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

UBS bo razkrila masovni škandal prirejanja cen zlata

Z nešteto viri, ki dokumentirajo vsako posamezno prirejanje cen sredstev, je bilo samo vprašanje časa, preden regulatorji - sicer 10 let za ostalimi, kot običajno, končno zatrejo manipulacijo cene zlata. Čeprav so, kot smo pokazali v preteklosti, med največjimi manipulatorji cen zlata centralne banke in še posebej Fed. 

ubs-bo-razkrila-masovni-skandal-prirejanja-cen-zlata

Prepričani smo, da do sedaj nikogar ne bo presenetilo, da se je dogajala manipulacija cen v zlatu. Dejstvo je, da odkar je v Nemčiji Bafin začela preiskavo za manipulacijo zlata in srebra v Deutsche Bank, je edino vprašanje, koliko bank bo na koncu plačalo milijarde za poravnavo kazni za manipulacijo trga zlata (seveda, kot ponavadi, nihče ne bo šel v zapor).

V nedeljo smo izvedeli, da je švicarski nadzorni organ pravkar pričel preiskavo o morebitnem dogovarjanju na trgu plemenitih kovin s strani več velikih bank. To je le ena v nizu poizvedb v manipulacijo cen zlata, srebra, platine in paladija.

Tu so podrobnosti, ki ne bi smele nikogar presenetiti:

Švicarski WEKO je dejal, da je njihova preiskava, rezultat predhodne poizvedbe, ki je bila v UBS, Julius Baer, ​​Deutsche Bank, HSBC, Barclays, Morgan Stanley ali Mitsui, kjer je bila vidna manipulacija povpraševanja/ponudbe.

"WEKO ima indice, da so bili dogovorjeni morebitni prepovedani konkurenčni sporazumi v trgovanju s plemenitimi kovinami med bankami omenjenimi zgoraj" je WEKO dejal v izjavi.

Ne držite sape saj je predstavnik iz WEKO dejal, da se preiskava lahko sklene bodisi leta 2016 ali 2017 in dodal, da so bile banke osumljene kršenja švicarskih poslovnih pravil. In skoraj vseh drugih tržnih pravil.

Dobra novica je, da za razliko od Bart Chiltonove farse od "preiskave" v manipulaciji srebra, ko po dolgih letih "preiskav" CFTC ni ugotovila "ničesar", bo švicarska preiskava našla dokaze iz preprostega razloga, ker so tam.

Banke čakajo finančne sankcije, če WEKO najde kršitve, je dodal tiskovni predstavnik, čeprav je zavrnil komentar o velikosti morebitnih glob.

Poleg regulatornih preiskav, ki so bila vložene, obstaja tudi nekaj tožb na sodiščih v ZDA, ki se nanašajo na zaroto manipuliranja cen dragocenih kovin.

V zvezi s preiskavo so pri Julius Baer dejali, da je banka pripravljena na sodelovanje z oblastmi.

V izjavi sta Deutsche Bank in Julius Baer dejali, da sodelujeta z zahtevki za informacije s strani "določenih regulativnih organov", več informacij nista podali. Predstavniki UBS, Barclays, Morgan Stanley in HSBC so zavrnili komentar.

* * *

Vendar pa, kot smo rekli zgoraj, nič od zgoraj navedenega ni presenečenje.

Presenečenje bo, da za razliko od prejšnjih primerov preiskav v zlatu, bo ta dejansko imela posledice.

Kako vemo?

Ker tako kot pri aferi LIBOR-gate, kot pri aferi FX-gate, bo največja podgana od vseh, švicarska megabanka UBS, tista, ki je na tem, da se obrne proti svojim sostorilcem.

Kot je poročal Bloomberg: "UBS je bila dodeljena pogojna prizanesljivost v švicarski protimonopolni preiskavi glede morebitne manipulacije cen plemenitih kovin."

Bloomberg dodaja, da "lahko banka dobi nižjo denarno kazen od šestih drugih bank in finančnih družb, osumljenih v preiskavi, ali se lahko izogne kazni v celoti."

Zakaj bi UBS to storila? Iz istega razloga, kot je to UBS storila vsaj na dveh predhodnih primerih: regulatorji imajo dokončni dokaz, da je vpletena, in dali so ji možnost, da podajo dokaze o svojih kartelnih vrstnikih, ali pa se soočijo s še bolj množično denarno kaznijo.

UBS se je takoj odločila za prvo možnost in ob tej priložnosti zmanjšala morebitne posledice v že drugi ključni civilni (in kazenski) preiskavi tržne manipulacije proti njej. Še posebej po tem, ko je bila že označena z kriminalnim povratništvom zaradi Liborja, FX-a in, seveda škandalom davčne utaje: še en manipulacijski škandal in banka lahko izgubi svojo licenco za delovanje v New Yorku.

To preprosto pomeni, da se je zdaj začelo uradno odštevanje do napovedi tistega, kar se bo pokazalo kot največji manipulacijski škandal zlata v zgodovini.

To preprosto pomeni, da se je zdaj začelo uradno odštevanje do napovedi tistega, kar se bo pokazalo kot največji manipulacijski škandal zlata v zgodovini.