Nakup zlata

ZaščitaAli ste pripravljeni na finančno nevihto?
VarčevanjeVarnejše kot v katerikoli nogavici!
E-KnjigaPlemeniti denar

Vzajemni skladi se prodajajo kot vroče žemljice, vsrkanih na milijone evrov

Po poročilu Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) ter objavah v številnih medijih je število vlagateljev in vplačil v vzajemne sklade v zadnjem letu in pol skokovito naraslo.

vzajemni-skladi-se-prodajajo-kot-vroce-zemljice-vsrkanih-na-milijone-evrov

Kot poroča ATVP naj bi se v zadnjih 18 mesecih število vlagateljev v vzajemne sklade povečalo za več kot 4000, medtem ko se je v istem obdobju vrednost vseh prihrankov v slovenskih vzajemnih skladih narasla za slabe pol milijarde evrov.

Razloge za vse večjo priljubljenost vzajemnih skladov je treba iskati v vse višji donosnosti, ki jo izkazujejo delniške naložbe po svetu, zato ni presenetljivo, da so največ novih sredstev privabili prav delniški vzajemni skladi.

Na drugi strani pa bančni depoziti izkazujejo skromne rezultate, zato je beg sredstev v vrednostne papirje še toliko bolj razumljiv. Za primerjavo – letni donosi večine slovenskih delniških vzajemnih skladov so v letu 2014 dosegli deset ali več odstotkov, medtem ko se je obrestna mera za bančni depozit gibala precej pod mejo dveh odstotkov.

Graf: Vrednost sredstev vzajemnih skladov in število vlagateljev v vzajemne sklade v obdobju od decembra 2014 do maja 2015

graf-vlagatelji-in-sredstva

Na spletnem portalu Finance.si poročajo o tem, da se je v septembru priliv v slovenske delniške vzajemne sklade zopet povečal. V zadnjih 9 mesecih so bili prilivi slovenskih vlagateljev daleč najvišji, še posebej če jih primerjamo znotraj enakih obdobij po izbruha krize leta 2008.

A kljub nedavnim prilivom varčevanje v banki še vedno ostajajo absolutni zmagovalec, saj naj bi imel povprečni slovenski varčevalec letos avgusta na banki 7.436 evrov prihrankov, medtem ko naj bi imel povprečni vlagatelj v tem istem obdobju v vzajemnih skladih naloženih le 1.072 evrov prihrankov. Pri tem pa je zanimivo to, da je od tega več kot 60 odstotkov vseh teh sredstev investiranih v delniške vzajemne sklade.

Nekateri v stroki tako že namigujejo, da zopet gledamo ponovitev začaranega borznega kroga. V obdobju borznega dna (2009-2010), ko so bile delnice najbolj podcenjene, so mnogi takrat varčevali na banki in vlagali v le varne finančne instrumente. Zdaj ko skokovita rast svetovnih delnic traja že dolgih sedem let, obrestne mere na bankah pa ostajajo na rekordno nizkih ravneh, pa slovenski vlagatelji očitno prenašajo svoja sredstva iz bank in jih zopet nalagajo v delnice, ki ponovno postajajo vroči naložbeni hit.

Vir: financnitrgi.com